Žužul: Današnja inauguracija potvrda da je američka demokracija dovoljno snažna

Miomir Zuzul. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Bivši ministar vanjskih poslova i diplomat Miomir Žužul komentirao je događanja vezana uz inauguraciju američkog predsjednika Joea Bidena

Žužul je kazao kako je sigurno da je ova inauguracija bitno drugačija od dosadašnjih.

“Šteta što je jedna proslava demokracije danas i nije proslava, ali ipak jedna potvrda da je američka demokracija dovoljno snažna da je ne mogu poremetiti događaji kao što je bio onaj 6. siječnja”, smatra.

Pojasnio je i razloge zašto Biden dosad nije bio ozbiljniji kandidat.



“Razlog zašto on nije dosad bio ozbiljniji kandidat – on se nikad nije imao priliku dokazati kao neki egzekutor politike i lider. Iz osobnih karakteristika bi svakako izdvojio njegovu izrazitu etičnost i principijelnost pa i religioznost. Vidjeli smo da je njegov dan počeo odlaskom u katedralu”, objašnjava Žužul za N1. 

Smatra kako smo u govoru na inauguraciji politički vidjeli jednog Bidena centrista, sklonog dogovoru i kompromisu koji doista misli da je jedan od prvih zadataka ujedinjenje Amerike.

“Naravno da će Amerika ostati podijeljena u dvije stranke i različite skupine, ali Amerika sličnih principa. Ovo je bio govor Joe Biden kao predsjednika i predsjedničkog kandidata, a puno manje Bidena kao čelnika Demokratske stranke”, rekao je Žužul.

Komentari