ŽUPANIJSKI STOŽERI Preminula još jedna osoba iz splitskog doma; U ostalim županijama raste broj oporavljenih

Nacionalni stoćer civilne zaštite u 14 sati održat će redovitu konferenciju na kojoj će iznijeti objedinjene podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Lokalni stožeri već su počeli ojavljivati informacije u županijama.

GRAD ZAGREB

U protekla dva dana u Zagrebu je zabilježen jedan slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu gradski Stožer civilne zaštite.

“U protekla dva dana testriali smo 350 sugrađana, prekjučer je bio 1 novootkriveni slučaj, jučer nijedan, pa je broj ukupno zaraženih koronavirusom u Zagrebu 466, a 351 osoba je izliječena”, izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar.

Stožer je najavio da se u ponedjeljak u Zagrebu reaktivira bolnički sustav, a da s radom počinju i konzilijarno-specijalističke ambulante.



U tijeku je i uklanjanje oštećenih dijelova građevina kojima prijeti urušavanje na lokacijama tramvajskih trasa od Dubeca, Dubrave, Maksimirske ulice i Kvaternikovog trga.

“Radove se planira završiti do nedjelje 3. svibnja kada se planira puštanje napona u mrežu”, izvijestio je Dario Krnjaković iz Sektora za građenje objekata.

Stožer je pozvao građane da se suzdrže od parkiranja na mjestima na kojima to nije dozvoljeno.

Stipo Mandić iz Policijske uprave zagrebačke kazao je da su u protekla dva dana zabilježena tri slučaja kršenja odluke o radu ugostiteljskih objekata te 15 kršenja samoizolacije.

Dodao je da je na području Zagreba, od 22. ožujka do danas, zabilježeno 36 kaznenih djela provala, odnosno 18 ih je bilo u pokušaju.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji treći dan nema novozaraženih koronavirusom pa je ukupan broj oboljelih i dalje 112, a sedam je osoba ozdravilo, odnosno ukupno njih 64, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Negativni su rezultati svih 59 uzoraka poslanih u četvrtak te 69 poslanih u petak. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 1944 uzorka.
U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je dvanaest pozitivnih pacijenta, od kojih jedanaest na Zaraznom odjelu, a jedan u Jedinici intenzivnog liječenja i nije intubiran. U izdvojenom bolničkom objektu Studentskog doma nema pacijenata.

U samoizolaciji su 233 građana, a u posljednja 24 sata utvrđen je jedan novi slučaj kršenja mjere samoizolacije, odnosno drugi u posljednja dva dana, pa ih je sad ukupno 26.
Županijski stožer civilne zaštite i dalje poziva građane da se drže propisanih mjera, posebice zabrane okupljanja i fizičkog distanciranja.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Na konferenciji sudjeluju ravnatelj KBC Split Julije Meštrović, ravnateljica NZJZ-a Željka Karin i župan Blaženko Boban.

“U KBC-u Split liječi se 89 osoba s infekcijom COVID-19, a 78 je iz domova za starije. Očito je u KBC-u Split najviše hospitaliziranih s koronavirusom u Hrvatskoj. Na respiratoru je njih 9, a tri su iz Šbenika. Nažalost, od jučer je umrla još jedna osoba iz doma. Starije životne dobi i sa kroničnim bolestima. Izražavam sućut”, rekao je Julije Meštrović.

Svih devet novooboljelih slučajeva u Hrvatskoj jučer bilo je iz Splitsko-dalmatinske županije.

Preminulo je šest osoba, od toga pet iz Splita.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije i danas stižu dobre vijesti. Jedanaesti dan zaredom nema novozaražene osobe na području županije.

“I nadalje na našem području imamo šestero zaraženih od koronavirusa, od kojih dvije osobe imaju klinički slabe simptome bolesti, ostalih četvero ih nemaju. Do sada je jedna osoba ozdravila”, rekli su iz Stožera i zahvalili stanovnicima na poštivanju epidemioloških i sigurnosnih mjera, kojih se, kako kažu, treba držati i nadalje.

Na ovom području je, zbog dolaska građana iz inozemstva, trenutno 467 osoba u samoizolaciji, kažu iz Stožera.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Ni u Međimurskoj županiji nema novooboljelih”, priopćio je županijski stožer u subotu. To je 18. dan bez novih slučajeva.

Župan Matija Posavec rekao je da je ozdravila još jedna osoba te da u županiji još jedna osoba ima koronavirus, ali da se i ona osjeća dobro.

Dodao je i da su pojačali testiranja.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Četrnaesti dan za redom nema novooboljelih osoba, nastavlja se povoljna epidemiološka situacija.

U posljednja 24 h uzeta su 3 dodatna uzorka, pristiglo je 12 negativnih rezultata testiranja te se ukupno čekaju rezultati testiranja 2 uzeta uzoraka.

Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega su 3 osobe izliječene. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 325 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 175 osoba.

U protekla 24 sata policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera opreza samoizolacije „COVID 19“ nad 107 osoba na području Ličko-senjske županije kojom prilikom je utvrđeno jedno kršenje/nepoštivanje izrečene mjere samoizolacije.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote, 2.05.2020. do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije četiri dana za redom nema novooboljelih, ali je 5 osoba više izliječeno. Do sada je ukupno izliječeno 78 osoba, a tri su preminule.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Civilni stožer Vukovarsko-srijemske županije izvijestio je kako na području županije u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je tako ukupan broj oboljelih osoba i dalje 40. Trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata izliječene su 2 osobe iz Vinkovaca, što čini ukupno 19 izliječenih osoba na području županije te je u protekla 24 sata testirana je 21 osoba, što je ukupno testiranih do sada na području županije 1101.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 526 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljene su 3 prijave o kršenju samoizolacije, te se provjerom utvrdilo kako su u sva tri slučaja prijave osnovane.

COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 4 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 9 zdravstvenih radnika, a od toga 2 liječnika, 4 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik.

Zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 3, od kojih je 1 liječnik i 2 medicinske sestre/tehničari

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

“U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nemamo ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom pa su tako i danas ukupne brojke ostale nepromijenjene. Oboljelo je ukupno 46 osoba, a ozdravilo njih 30. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin i dalje se nalazi 13 osoba, a u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu trenutno se liječe tri osobe s našeg područja. Statistički se Varaždinskoj županiji pribrajaju još četiri osobe koje ovdje imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta”, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U protekla 24 sata testirana je 31 osoba, a time ukupno do sada 1.409 osoba.

U Varaždinskoj županiji se u preventivnoj mjeri samoizolacije trenutno nalazi čak preko 1900 osoba, a od strane PU varaždinske u protekla 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovačkoj županiji jučer je testirano 20 osoba i svi pristigli nalazi su negativni.

U OB Karlovac hospitalizirane su dvije osobe zaražene koronavirusom, trenutno je jedna osoba u Zagrebu na liječenju, a pet se liječi kod kuće u izolaciji.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Na području Zadarske županije sedmi dan za redom nema novooboljelih osoba pa je ukupan broj od početka epidemije i dalje 85 zaraženih koronavirusom. Izliječeno je 49 osoba.

U Općoj bolnici u Zadru na COVID odjelu na liječenju je i dalje troje pacijenata. U bolnici u Biogradu nema pacijenata oboljelih od koronavirusa, bolnica je dezinficirana i počele su pripreme za osnovnu djelatnost.

Aktivni nadzor provodi se nad 605 osoba, a istekao je za 2517 stanovnika s područja Zadarske županije.

Policijski službenici su u protekla 24 sata izvršili 186 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom nije evidentirano kršenje propisane mjere. Provodeći nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirano je 9 osoba koje su pristupile policijskoj kontroli na prometnom punktu, a da pri tome nisu imali valjane propusnice.

ISTARSKA ŽUPANIJA

U Istarskoj županiji nema niti jedne novozaražene osobe.

“Od početka pandemije analizirano je 1.733 uzoraka briseva, a 1.384 osoba je u samoizolaciji. Ovaj se broj povećao zbog osoba koje su prije Prvog maja ušle u Hrvatsku preko graničnih prijelaza”, rekao je Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je bez zabilježenih novih slučajeva oboljelih od COVIDA 19 i to sada već sedamnaesti dan za redom. Od početka pandemije na području županije bilo je zaraženo 10 osoba, od kojih je 7 ozdravilo.

Broj osoba u samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije s današnjim danom je 762, a u posljednja 24 sata policija je zabilježila 1 kršenje mjera samoizolacije ili ukupno 50 do sada. Od početka pandemije policija je izvršila kontrolu poštivanja mjera samoizolacije 3518 puta.

Bjelovarsko-bilogorska županija ostaje među županijama u Hrvatskoj s najmanjim brojem zaraženih i činjenicom kako se virus nije probio u zdravstvene ustanove i Domove za stare i nemoćne.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

U Primorsko-gornaskoj županiji nema niti jedan novooboljeli od koronavirusa. Ovaj pozitivan trend se nastavlja već 11 dana u nizu.

Komentari