Županijski SDP traži ostavke sisačko-moslavačkog župana i dožupana

Mate Piskor / CROPIX

Vodstvo sisačko-moslavačke Županijske organizacije SDP-a u ponedjeljak je zbog nalaza Ureda državne revizije u kojem su navedene nepravilnosti u financijskom poslovanju te županije u 2018. godini predložilo provedbu mjera za izlazak iz krize te zatražilo ostavku županijske vlasti.

‘Alarmantno stanje u poslovanju’

Kako je u ponedjeljak na konferenciji za novinare rekao predsjednik sisačko-moslavačke Županijske organizacije SDP-a Nikola Domitrović, stanje u poslovanju županije je alarmantno i prema nalazima može se reći da je županija pred bankrotom.

“Nažalost, nalaz državne revizije potvrdio je navode i upozorenja koje je davao SDP o nepravilnostima u radu županije, kao što su prezaduženost, krivo prikazivanje gubitaka, nepoštovanje zakonskih smjernica u javnoj nabavi, nenamjensko trošenje novca te korištenje službenih automobila bez evidencije”, rekao je Domitrović.

Kako je ocijenio, brojke i iznosi koje je iznijela revizija čine se pomalo nestvarnima, “ali problemi koje ima županija državna je revizija okarakterizirala gotovo kao stečaj, te naložila županiji da manjak u poslovanju i gubitke koji su nastali sukcesivno smanjuju kroz više proračunskih godina”. Po njemu, dug je toliko velik da je potrebno nekoliko godina da se pokuša dovesti na nulu. “Doslovno je propisano da se napravi stečajni plan županije”, rekao je Domitrović.



Nalazi revizije pokazali da nije evidentirani 16,6 milijuna kuna

Potpredsjednik Županijske organizacije Saša Jagarčec rekao je među ostalim iznoseći brojke iz nalaza revizija kako nije evidentirano 16,6 milijuna kuna za razminiranje i da je revizija upozorila na više slučajeva nenamjenski potrošenog novca. Također je rekao da je manjku prihoda i primitaka za 2018., većem od 22,8 milijuna kuna, prenesen i manjak iz prošlih godina u iznosu od 20,8 milijuna kuna te je manjak sada 43,6 milijuna, što je 22,3 posto prihoda i primitaka ostvarenih u 2018.

Drugi dopredsjednik Županijske organizacije Sulejman Mrkić predložio je mjere za sanaciju financijskog stanja. Spomenuo je donošenje stečajnog plana, uvođenje javnoga, tj. transparentnog proračuna, provedbu revizije radnih mjesta, ukidanje korištenja službenih automobila 24 sata na dan i drugih povlastica za župana i dožupane, ukidanje financiranja razvojne agencije SIMORA-e, koja mora biti na tržištu, isplate zaostalih poticaja u poljoprivredi, ukidanje reprezentacije i održavanja sjednica Županijske skupštine izvan Siska, te podnošenje ostavke župana i dožupana.

Zaključujući konferenciju za novinare, Domitrović je postavio i pitanje rada ureda revizije u županiji, provedbe Zakona o državnom uredu za reviziju, koji je predvidio i kažnjavanje za nepostupanje po nalozima revizije, te neznanje i nesposobnost upravljanja županijom.

Komentari