ZUBI I DALJE BOLE Kako rade stomatolozi za vrijeme epidemije koronavirusa?

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Osim liječnika i ostalog bolničkog osoblja, u epidemiji su na prvoj liniji najizloženiji i stomatolozi, zbog čega i oni moraju raditi u zaštitnim odijelima i s vizirima.

Stomatolozi su jedna od najugroženijih skupina medicinskih djelatnika jer njihov rad znači izravan kontakt sa sluznicom.

“Naš je rad povezan s rotirajućim instrumentima koji stvaraju aerosol koji udišu i pacijenti i mi”, rekao je Željko Verzak, predstojnik Klinike za stomatologiju KBC-a Zagreb.

Ta sitna prašina, koja inače leti dok su nam usta širom otvorena, morala je biti prizemljena. Zato mogu primati samo pacijente u hitnim stanjima: krvarenjima, oteklinama, traumama zubi i pripremama onkoloških pacijenata za zračenje.



U klinici KBC-a Zagreb spremni su čak i ako je potrebna stomatološka kirurgija.

“Imamo više sala koje su spremne za sve scenarije koji se nama mogu dogoditi. To je sve usklađeno, naravno, i s kriznim stožerom, pogotovo s Ministarstvom unutarnjih poslova i ministar nam daje veliku potporu u cijeloj priči”, rekao je Verzak.

Potpora im zaista i treba, jednako kao i stomatolozima domova zdravlja.

“Mi radimo od ponedjeljka do nedjelje. Kako bi Amerikanci rekli – 24/7”, rekao je Marko Mihelčić, stomatolog u Domu zdravlja Zagreb – Centar.

“U sklopu domova zdravlja organizirane su ambulante. Hitna dežurstva u kojima dežuraju svi djelatnici doma zdravlja, a dijelom i zakupci koncesionari na tom teritoriju doma zdravlja”, objasnila je Antonija Balenović, ravnateljica Dom zdravlja Zagreb – Centar.

Prije odlaska zubaru javite se telefonom

Pri ulasku se pacijentima svagdje mjeri temperatura, a tijekom dana na zubarski stolac sjedne ih oko 30.

“Sigurno ima hitnih stanja jer zubi i dalje bole, bez obzira na to što je korona i epidemija, makar je dio ljudi ostao kod kuće i ne ide ‘bez razloga’ van”, rekao je Mihelčić.

No prije dolaska mole građane da se prvo jave telefonski, bilo svojem liječniku ili njima.

“To je sad trenutačno sugestija svim pacijentima da se javljaju svojim stomatolozima koji su dostupni u normalno radno vrijeme u svojim ambulantama. Oni imaju uvid u njihov stomatološki status i nekakvom telefonskom trijažom i mogu pomoći”, objasnio je Mihelčić.

Na daljinu mogu prepisati antibiotik ili analgetik a da pacijente ili sebe ne dovode u rizik. Ipak, u ovoj su pandemiji i stomatolozi i pacijenti na gubitku.

“Mi moramo pronaći način kako raditi iz zato što u patološkim stanjima u dentalnoj medicini ne možete dopustiti da se pacijenti ne liječe dva, tri ili četiri mjeseca. Situacije će biti sve gore, a hitna stanja bit će sve zahtjevnija”, rekao je Hrvoje Pezo iz Hrvatske komore dentalne medicine.

Pacijente kojima je određena samoizolacija mole da to ne prešućuju jer zbog toga neće biti odbijeni. Upravo suprotno, taj podatak treba napomenuti da bi mogli pripremiti prostorije i da dolazak jednog pacijenta ne ugrozi druge, piše Dnevnik.hr.

Komentari