ZRAČNE LUKE JAKO POGOĐENE PANDEMIJOM U Zagrebu 58, a Rijeci čak 87 posto manje putnika

Bozidar Vukicevic / CROPIX/ilustracija

Zračne luke u Hrvatskoj su u ožujku već ‘dobro’ osjetile negativni utjecaj pandemije koronavirusa s više od 50-postotnim padom broja putnika i operacija zrakoplova u odnosu na isti mjesec 2019., pokazuju statistički podaci o prometu na internetskim stranicama tih luka.

Ožujak je inače za većinu zračnih luka mjesec kada počinju sezonski letovi, odnosno ljetni red letenja (krajem ožujka), što obično krivulju prometa znatno podiže u odnosu na veljaču, no to je ove godine gotovo suprotno, jer je za većinu zračnih luka veljača bila bolja od ožujka.

Uslijed gotovo potpunog prestanka aktivnosti turističke i industrije putovanja te ukupno kretanja ljudi i roba u ožujku je u zračnim lukama došlo do znatnijeg ‘koronapada’ prometa u odnosu i na veljaču 2020. i na ožujak 2019.

Najveća zračna luka u Hrvatskoj, u Zagrebu, ožujak je, po podacima s njihovog weba, završila sa nešto malo više od 97 tisuća putnika, što je 58,3 posto manje nego u istom mjesecu 2019.,


Za oko tisuću, na 2.310, u zagrebačkoj je zračnoj luci smanjen i broj letova, dok je tereta bilo za oko 130 tona manje ili 829 tona.

Zračna luka Split u ožujku je sa gotovo 16,5 tisuća putnika zabilježila pad od 67 posto u odnosu na lanjski ožujak, dok na internetskim stranicama treće veće luke u Hrvatskoj, one u Dubrovniku, nema statističkih podataka o prometu za ožujak, iako ga je imala u prvom dijelu tog mjeseca.

Veliki gubitak u Dubrovniku

U drugom dijelu ožujka, odnosno od 19. ožujka, zračna luka Dubrovnik je, naime, zbog zaraženih na toj luci koronavirusom, zatvorena za sav civilni promet, otkazani su brojni letovi i još se otkazuju, a iz uprave su poručili kako će u ožujku i travnju ta luka izgubiti oko 40 milijuna kuna prihoda.

S druge strane, zračna luka Zadar se u ožujku sa gotovo 2 900 putnika uspjela ‘izboriti’ za relativno manji pad prometa putnika (kada se gledaju ‘padovi’ u drugim lukama), od 51 posto u odnosu na lanjski ožujak.

Zračna luka Pula je pak s prepolovljenim brojem operacija zrakoplova u ožujku ove godine, na 150 (u ožujku 2019. ih je bilo 302), zabilježila pad prometa putnika od 56 posto, sa njih 681.

Manje ‘sreće’ sa putnicima bilo je na zračnoj luci Rijeka, koja je sa samo 292 putnika u minusu od čak 87 posto u odnosu na ožujak 2019., dok zračne luke Brač i Lošinj kao izrazito sezonske na svojim web stranicama nemaju podatke o prometu, uz napomenu Lošinja da do kraja ožujka niti nemaju operacija.

Na stranicama zračne luke Osijek pak nema statističkih podataka za promet.

Komentari