ZOVKO: Bošnjački politički predstavnici organizirano rade na tome da se BiH pretvori u bošnjačko-muslimansku državu

Sasa Buric/Cropix

Jučerašnja odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta znači potpunu kapitulaciju OHR-a koji je očigledno postao talac Sarajeva i talac političkog igrokaza Sarajeva. Žalosno je da su kozmetičke izmjene donesene uz veliki pritisak i orkestrirane napade jedne gomile koja je dobro organizirana kako u Sarajevu, tako i putem svojih kanala u EU-u. To je pokazalo da visoki predstavnik i ured OHR-a koji prima 25 000 eura mjesečno nije bio u stanju odoljeti pritiscima i donijeti odluku koja bi ispravila nepravdu koja je bila učinjena Hrvatima prije 20 godina i koja im se kontinuirano čini – izjavila je u emisiji Studio 4 Željana Zovko, zastupnica u EU parlamentu.

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista ne slaže se da su iznevjerena očekivanja Hrvata u BiH jer jesu, kaže iznenađeni, ali očekivano.

– Nijedna odluka međunarodne administracije u BiH nije bila u korist Hrvata, najbolje to potvrđuje knjiga predsjednika Ustavnog suda BiH Mate Tadića – da je 98 posto odluka bila na štetu Hrvata, makar koje su se ticali intervencija na entitetski ustav federacija BiH – izjavio je. Ulazimo, kaže u jednu novu fazu kada zakon ulice može prevladati, no posebno bi problematično bilo ako sutra poput Sarajeva netko blokira granice ili napravi sličan incident u djelu gdje žive Hrvati i RS kaže: ok, pretvorite Hrvate u političku manjinu, mi idemo iz ove države…

– Ulazimo u jednu opasnu spiralu, međunarodna zajednica ima još 6 tjedana da popravi stanje, očekujem da se prestane s maltretiranjem Hrvata, da im se ne nameću politički predstavnici kao što je to Željko Komšić, da se u Domu naroda prestane s manipulacijama… Najizravnije je ugrožen Daytonski sporazum – istaknuo je.



Željana Zovko smatra da i ove izmjene izbornog zakona ne bi pomogli Hrvatima, što se tiče izbora člana predsjedništva, jer Komšić će, kaže, opet biti većinskom voljom Bošnjaka izabran. Oni žele napraviti vlast, smatra, i uvesti BiH u daljnju krizu i blokadu te zatvoriti sva vrata za Europsku uniju.

– Ovo je nastavak zamrznutog konflikta, tu je činjenica da nešto što se pokušalo riješiti ratnim putem, sada se pokušava putem velikog utjecaja. Sarajevo je ostalo i bez Hrvata i bez Srba. Uzeta je međunarodna zajednica kao talac njihove politike, tkogod se suprotstavi, razapet je na stup srama. Vidjeli ste plakate koji su nosili s imenima predstavnika Europske unije da su Putinovi igrači – rekla je.

Zoran Krešić potvrdio je da se danima u bošnjačkoj javnosti stvara naelektrizirana atmosfera, koristi se zapaljiva retorika, stvara se dojam izvanrednog stanja. Okružje je, kaže, militarističko. Može se to shvatiti i iz poruka koje upućuju politički predstavnici koji dolaze iz Sarajeva. Neprihvatljivom i neshvatljivom Krešić smatra blagu reakciju međunarodne administracije. Čuli smo, napominje, da su se Bošnjaci prebrojali, točno znaju koliko imaju lovaca, naoružanja itd…

– Izjava je prestrašna, nitko ne zna kako će to završiti, međunarodna zajednica također se boji, najavljuje pojačanje, prije svega vojno. Ona je upala u talačku krizu iz koje ne zna kako izaći, smatra Krešić.

Zovko također vidi veliku opasnost u izjavama Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, pozivala je već u EP-u, kaže, da se kazne oni koji pozivaju na rat, ali takve prijetnje se ne doživljavaju ozbiljno kao da se, kaže, priziva sukob, mogući incident koji bi rezultirao oružanim konfliktom u BiH.

– Ljudi su na rubu iscrpljenosti, geopolitička situacija nikome ne ide u prilog, kao i ekonomska situacija. Da je bilo tko drugi izjavio takvo što, već bi bio u zatvoru, ovdje se ne reagira i zabrinuto promatram inertnost Europske umije koja je najzaduženija za svoju sigurnost i sigurnost svojih granica – rekla je.

Na pitanje zašto se stvara takva atmosfera ako odluke ne umanjuju prava Bošnjaka, već se omogućava Hrvatima ravnopravnost koja im je zajamčena i po Ustavu i po Daytonskom sporazumu Zoran Krešić je odgovorio da se zapravo govori o tome da se Daytonski sporazum više ne priznaje.

– Vrlo često se čuje formulacija, uvela ju je američka administracija, da je BiH jedna država s 2 entiteta i 3 konstitutivna naroda. Hrvati su odustali od svoje federalne jedinice kako bi dobili konstitutivnost, sada se konstitutivnost nastoji na neki način poništiti. Bošnjački politički predstavnici organizirano rade na tome da se ova država pretvori u državu jednoga naroda. Klasičan je to pokušaj da se BiH pretvori u bošnjačko-muslimansku državu i to je sada svima jasno – poručio je.

Željana Zovko je napomenula da Hrvatima u BiH puno znači nastojanje hrvatske vlasti sa svime što čine jer ostavljaju pozitivan dojam Hrvatima u BiH da nisu napušteni, da će se Hrvatska do kraja zalagati za njihovu jednakopravnost, a i za fizičku opstojnost jer bez poslova, bez razvoja, turizma ne može se govoriti o opstanku Hrvata.

Komentari