Zoran Milanović poručio hrvatskoj javnosti ono što je EKV opjevao prije 33 godine

Damir SENCAR

“Jedan od, po mom mišljenju, vodećih mislilaca današnjice ovih je dana rekao da se budućnost prave zapadne liberalne demokracije može osigurati samo tako da se istinu sačuva neovisnom o željama većine birača, kao i želju većine birača neovisnu od istine. To na prvi pogled zvuči zbunjujuće, međutim, izbori nisu metoda za pronalaženje istine ili apsolutne istine. Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi.”

Tako je Zoran Milanović započeo svoj govor na inauguraciji.

Milanović je citirao izraelskog povjesničara i filozofa Yuvala Nou Hararija koji se proslavio knjigom “Sapiens: Kratka povijest čovječanstva”, a koja je objavljena 2011.. Velik uspjeh imao je i s knjigama  “Homo Deus: Kratka povijest sutrašnjice” i “21 lekcije za 21. stoljeće“.

Ideje koje Harari provlači kroz svoje uspješnice između ostalog su i promišljanje o budućnosti radnih mjesta, lažnim vijestima, klimatskim promjenama…



No, Harari nije jedini koga je novi hrvatski predsjednik citirao u svom govoru. Našli su se tu i stihovi poznatog beogradskog benda EKV.

Pred kraj govora Milanović je hrvatskoj javnosti poručio:

“Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Za one koji smo tu, za generacije koje dolaze, za one koji će se vratiti svojoj kući.”

Ove riječi neodoljivo podsjećaju na stihove kultnog benda:

“Ovo je zemlja za nas
ovo je zemlja za sve naše ljude
ovo je kuća za nas
ovo je kuća za svu našu decu
pogledaj me, o pogledaj me
očima deteta.”

Riječ je o prvoj pjesmi na albumu “Ljubav” koji je objavljen 1987. godine, a smatra se jednom od najboljih albuma na ovim prostorima.

Cijelo govor dostupan je ovdje.

Milanović: Molim vas zrno razumijevanja za buduće greške, bit će ih, ali neće biti namjerne

Komentari