Zoran Milanović podržao je inicijativu za reaktiviranje Imunološkog zavoda u punom kapacitetu

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović podržao je inicijativu za reaktiviranje Imunološkog zavoda u punom kapacitetu poručivši da bi se time omogućio razvoj održive proizvodnje i znanstveno-istraživačke infrastrukture u svim vrstama djelatnosti, priopćila je četvrtak znanstvenica Marina Pavković.

“Podržavam inicijativu čijom bi se realizacijom omogućio razvoj održive proizvodnje i znanstveno-istraživačke infrastrukture u svim vrstama djelatnosti”, poručio je Milanović u odgovoru na apel znanstvenice Pavković vezano uz modernizaciju i ponovno pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu.

Rukovodeći se takvim načelima predsjednik podržava ponovno pokretanje proizvodnje i održivo poslovanje Imunološkog zavoda koji može, u vremenima pred nama, biti jamac sigurnosti i zaštite zdravlja građana, stoji u pismu.

Stručnjakinja za strateško planiranje i prostorni branding Marina Pavković poslala je predsjedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću apel u kojem poziva na reaktiviranje Imunološkog zavoda.



Pozvala je da se na političku scenu “snažno vrati tema Imunološkog zavoda – institucije od nacionalnog značaja – u punom opsegu”.

Pavković je podsjetila da je najprije na facebooku bila pokrenula apel za spas Imunološkog zavoda koji su ljudi prihvatili i počeli širiti društvenim mrežama i da je pisma s apelom potom poslala premijeru Plenkoviću i Milanoviću.

Istaknula je kako je, u međuvremenu, Plenković, u Hrvatskom saboru, 7. travnja, izvijestio da na obnovi Imunološkog zavoda rade ministri gospodarstva, zdravstva i državne imovine.

“To sam poduzela kao zainteresirana građanka i znanstvenica drugog znanstvenog područja. Imunološki zavod je ustanova za proizvodnju imunoloških lijekova, ali je i znanstveno istraživačka institucija koja ima predispozicije postati ne samo nacionalni, nego i europski referentni centar imunološke izvrsnosti. Kao stručnjakinja koja se bavi strateškim razvojem dodatno se zalažem za jačanje njegove uloge u prostornom, ekonomskom i društvenom smislu”, naglasila je.

Komentari