Znanstvenik raskrinkao tvrdnje Beroša o slabljenju virusa

screenshot

Je li novi koronavirus SARS-CoV-2 oslabio? Ovo je pitanje zadnjih dana u fokusu brojnih rasprava jer se u razgovorima s liječnicima može čuti da većina novozaraženih ima vrlo blage simptome ili ih uopće ne pokazuje.

Tako je prema podacima Stožera civilne zaštite od 139 aktivnih slučajeva covida-19 u Hrvatskoj na bolničkom liječenju svega 18 osoba, a nema pacijenata na respiratoru.

Dr. Oliver Vugrek, molekularni biolog iz Instituta Ruđer Bošković, koji je bio na čelu tima što je proveo prvu detaljnu analizu genoma virusa SARS-CoV-2 kod nas, smatra da su izjave o slabljenju virusa u Hrvatskoj zasad bez znanstvenog utemeljenja.

“Da bismo mogli dati odgovor na to je li virus oslabio, potrebno je analizirati genom virusa zaraženih osoba, i to asimptomatskih, što nije učinjeno ni u Hrvatskoj ni u Srbiji. Ne vidim da baza podataka GISAID, osim naših sedam kompletnih sekvenci, i po novom pet-šest sekvenci iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, ima dodatnih sekvenci virusa iz naših krajeva. Stoga nemamo znanstveno utemeljene podatke”, rekao je Vugrek za Jutarnji list.



‘Predizborni spinovi’

Dodao je kako pretpostavlja da je i na početku epidemije bio isti broj asimptomatskih osoba, kao što ih i sada ima.

“To su rezultati s Islanda pokazali već u trećem mjesecu, tako da bi ministra Beroša trebalo podsjetiti na ta istraživanja. Sve su to predizborni spinovi, a zna se tko su velemajstori u spinanju. Virus je s nama kao i na početku, još se nije promijenio na bolje ili gore. Treba pripaziti i dalje, jer s virusom nema pregovora”, rekao je Vugrek, dodajući da je sa svojim kolegama sekvencionirao i analizirao 21 genom virusa izoliranih kod naših pacijenata.
Kaže kako nisu mogli nastaviti sekvencionirati naše viruse zbog nedostatka novca.

“Naime nismo dobili nikakva sredstva niti nam je itko ponudio refundaciju troškova koje smo imali za analizu 21 uzorka. Još gore, naš projekt, koji smo prijavili na poseban natječaj Hrvatske zaklade za znanost za covid-19, nije uopće poslan na međunarodnu recenziju, dakle hrvatski panel nas je eliminirao u prvom koraku, što je sramotno”, istaknuo je ovaj molekularni biolog te nastavio:

“No sekvenciranje virusa bit će sve aktualnije jer će broj osoba za koje se ne zna kako su se zarazile biti sve veći. Uvidom u genom može se doći do zaključaka o podrijetlu virusa, što bi epidemiolozima trebao biti važan podatak,” prenosi N1.

Komentari