Znanstvenici: ‘Da se ulagalo u Imunološki zavod ne bi imali problema s cjepivom’

N1

Znanstvenici tvrde kako bi da Imunološki zavod nije uništen ondje mogla započeti istraživanja pronalaska i proizvodnje cjepiva. 

Sindikalna povjerenica podružnice Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec navodi da je Hrvatska država devastirala jednu tvrtku koja je danas mogla biti uz bok, a možda i iznad, vodećim svjetskim tvrtkama kada je riječ o proizvodnji cjepiva.

“Imunološki zavod je sada samo jedna eksport – import tvrtka umjesto da spašava živote hrvatskih građana. Upozoravam već godinama, i na žalost to se obistinilo, da se u slučaju epidemije ovakvih razmjera nitko neće sjetiti jedne male Hrvatske. Zahvaljujući članstvu u EU sjetili su nas se i mi smo dobili određene količine cjepiva, no pitanje je što će biti dalje. Sad kada na tržištu cjepiva ima sve manje, kada proizvođači ne mogu proizvesti dovoljne količine, jasno je tko će biti prvi na redu da dobije cjepivo, sigurno ne Hrvatska”, rekla je za Zagreb News, prenosi Telegram.

Znanstvenik Gordan Lauc upozorava da bi iz ove pandemije trebali izvući pouku koliko je važno ulagati u znanost i istraživanje.



“Za Hrvatsku je iznimno važno da ima snažne znanstvene i stručne institucije. Imunološki zavod je primjer jedne takve institucije koja je nekada bila na vrlo visokoj razini, no koja je zbog dugogodišnjeg lošeg vođenja gotovo u potpunosti uništena”.

“Da je Imunološki ostao u onom obliku u kojem je bio prije 20 i više godina, da se u njega ulagalo i da ga se razvijalo mi u ovom trenutku ne bi imali problema s cjepivom i njegovom dobavom jer Imunološki zavod je mogao producirati dovoljno cjepiva za naše stanovništvo, a možda bi bilo moguće da cjepivo proizvodi i za izvoz”, smatra dr.med. Mirando Mrsić, bivši ministar rada i socijalne skrbi.

Komentari