Znanost, politika i raskol; Evo kako je nastala frka i što se sve događalo oko Znanstvenog savjeta

Znanstvenik Igor Štagljar ocijenio je kako je sinoćnje priopćenje Vlade veliko poniženje pet kolegica i kolega iz Znanstvenog savjeta te da bi on u ovoj situaciji na njihovu mjestu sigurno dao neopozivu ostavku na tu dužnost.

Znanstvenik Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu, danas je uputio pismo premijeru Andreju Plenkoviću zatraživši od njega odgovore na pet pitanja, između ostalog zašto Vlada nije definirala pravila kojima bi se regulirao sukob interesa u njezinom Znanstvenom savjetu. U pismu je optužio za sukob interesa neke članove Znanstvenog savjeta, među njima Gordana Lauca i Dragana Primorca.

Primorac je Đikićeve optužbe u međuvremenu odbacio te dodaje:

“Svi smo bili iznenađeni kada smo vidjeli te optužbe što kolege govore da je kolega Đikić radio zadnjih 20 godina. Meni je to neshvatljivo i moram priznati da sam u šoku, ali ne samo ja, već i niz drugih kolega. Budući da želim mir hrvatskoj znanstvenoj zajednici, tome i doprinosim, ne odgovaram na optužbe i slično, ja mu opraštam i nadam se da će hrvatska znanstvena zajednica izaći iz ovoga jača nego što je bila prije”, rekao je Primorac.



On se bavi molekularnom biologijom, a ovdje, napominje Primorac, radi o kliničkoj medicini, epidemiologiji, infektologiji.

“U trenutku kada svatko bude radio ono što zna, Hrvatskoj će krenuti na bolje. On je u Njemačkoj. Možda bi mogao pomoći njemačkom zdravstvenom sustavu. Mi u Hrvatskoj činimo ono što je najbolje. Dajem potporu sjajnom radu Znanstvenog savjeta, ali i Nacionalnog stožera, dodaje. Napominje da se “uvijek može bolje”. No potrebno je, kako naglašava, napraviti balans “da državu ne zatvorite, da život ide dalje, da ne srušite ekonomiju”.

“Vrlo je važno da ljudi koliko-toliko imaju nadu. Shvatili su da je cjepivo nadomak. Nitko nema pravo ljudima uzeti Božić i nadu. Stoga, uvijek pozivam na optimizam. Pesimizam danas ne bi trebao stanovati u hrvatskoj državi”, rekao je Dragan Primorac.

No Đikić ne odustaje te je nastavio optuživati Primorca za ‘bogaćenje’?!

“U ovim teškim ekonomskim trenucima bilo bi poželjno da svi privatnici koji su naplaćivali previsoke marže na antigenskim testovima (s cijenom iznad 104 kune) taj višak vrate gradanima. U slučaju Vaše bolnice trebali biste vratiti 246 kuna razlike svakoj osobi koju ste testirali antigenskim testom.

To bi bila gesta koja pokazuje Vašu predanost, kao i predanost drugih privatnika, prema današnjim potrebama građana Hrvatske, a ne prvenstveno prema zaradi. Jer svi skupa smo u jednoj od najvećih zdravstvenih i ekonomskih kriza u RH”, zaključuje Đikić

I Gordan Lauc je odbacio Đikićeve optužbe.

“Genos, (tvrtka Gordana Lauca op.a) bi mogao raditi sve te testove (a i prodavati ovlaživače, jer smo imali puno upita za njih), no još na proljeće smo odlučili da ne želimo prodavati bilo što vezano za pandemiju, upravo zato kako se ne bih našao u sukobu interesa u svom javnom djelovanju. Deklarirao sam “mogući sukob interesa” a ne “sukob interesa”.

Taj MOGUĆI sukob interesa bi se mogao dogoditi da primjerice sada na Savjetu snažno podržim prijedlog kolege Đikića da Hrvatska mora raditi 20,000 testova na dan i onda (kako to ostali laboratoriji u ovom trenutku ne mogu) Genos pripomogne da se to i dogodi. No to se nije dogodilo i ja sada nisam niti u kakvom sukobu interesa.

A tvrdnja da Lauc zarađuje na građanima Hrvatske je istinita. Ponosan sam na to da Genos može po vrlo konkurentnim cijenama građanima Hrvatske prodavati svoje usluge, kao i svaki drugi uspješni poduzetnik. Ako su naši klijenti zadovoljni, a mi pri tome još nešto i zaradimo, to je dobra, a ne loša stvar. No preko 90% prodaje Genosa je izvan Hrvatske, tako da Genos zapravo plati nekoliko puta više poreza i doprinosa u Hrvatski državni proračun, nego što zaradi na hrvatskim građanima”, napisao je Lauc.

 

Komentari