Zmajlović o onečišćenju Zrmanje: Posljedice su nesagledive, štete koje se ne mogu mjeriti novcem

Davor Pongracic / CROPIX

Zastupnik u Hrvatskom Saboru i član Predsjedništva SDP-a Mihael Zmajlović za portal Otvoreno komentirao je onečišćenje Zrmanje.

“Što se tiče gospodarenja otpadom to nije tema koja bi trebala biti točka prijepora između HDZ-a, SDP-a, različitih svjetonazora. To je nešto što mi kao društvo moram riješiti. Činjenica je da zadnjih pet godina država stagnira po tom pitanju. Ne implementira se zakon, projekti stoje, povlačenje sredstava iz EU fondova su na najnižoj mogućoj razini i rezultat svega toga je da se mi ne pomičemo. Svima je sada jasno da ćemo plaćati penale, a imali smo prilike koje nismo iskoristili. Takav nerad je i jedan od uzroka onečišćenja Zrmanje. Ono što se sumnja da je izvor onečišćenja dolazi iz područja bivše Tvornice glinice iz Obrovca, tih bazena, a ja sam još 2015. odobrio i potpisao plan sanacije. Nažalost, u prethodnom razdoblju od 2007. do 2011. potrošeno je preko 100 milijuna kuna za sanaciju koja nikad nije izvršena. To je predmet različitih sporova i predmeta pred sudom, ali pitanje je hoće li odgovorni odgovarati”, rekao je bivši ministar zaštite okoliša i prirode.

“No, bez obzira na to, imamo onečišćenje. Od 2015. do danas ništa se nije dogodilo. Sanacije je trebala biti završena prema tom planu do 2020. godine a činjenice su da fond za zaštitu okoliša nije osigurao novac niti je sanacija započeta.”

“Novac postoji. Žalosno je da se direktor fonda za zaštitu okoliša hvali da na svom računu ima preko milijardu kuna. To je novac poreznih obveznika. Novac se akumulira, a imamo neriješene probleme, te crne točke primjerice. Posljedice su nesagledive, štete koje se teško mogu mjeriti novcem”, dodao je.



Je li Jelenić u sukobu interesa?

Zmajlović je komentirao i priznanje Dražena Jelenića da je član masonske lože.

Svatko treba po svojim vlastitim načelima postupati. Treba li neka javna osoba zaista biti član jedne takve udruge i organizacije? To je vrlo upitno, iako nema pravnih ograničenja po tom pitanju. Javnost se s pravom pita dovodi li članstvo u jednoj takvoj organizaciji državnog odvjetnika u sukob interesa.

Komentari