Zločinačko udruženje poreznim malverzacijama oštetilo državu za više od pet milijuna kuna

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/ilustracija

Devet osoba i jednu zagrebačku tvrtku bjelovarsko-bilogorska policija osumnjičila je da su poreznim malverzacijama u sklopu zločinačkog udruženja u dvije godine oštetili državni proračun za više od pet milijuna kuna.

Osmero uhićenih tereti se za pomaganje u tom nedjelu te su dovedeni pritvorskom nadzorniku zagrebačke policije dok se 45-godišnjaka iz Zagreba, uz utaju poreza sumnjiči da je organizirao zločinačko udruženje, izvijestila je u petak navečer bjelovarsko-bilogorska policija.

Vođa skupine je, utvrdila je policija kao vlasnik trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu u zajedničkom djelovanju s ostalim osumnjičenicima umanjivao obvezu poreza na dodanu vrijednost svom trgovačkom društvu.

Ostali osumnjičenici organizirali su nabavu robe za osumnjičenu tvrtku pri čemu su, tvrdi policija, omogućili umanjivanje poreza za prošlu i ovu godinu, iskazujući pritom pretporez po nevjerodostojnim ulaznim računa više tvrtki u vlasništvu 48-godišnjeg i 35-godišnjeg suosumnjičenika.



Državni proračun time su oštetili za najmanje 5,1 milijuna kuna pri čemu su se osmorica osumnjičenika okoristila za najmanje 2,2 milijuna kuna.

Kriminalističko istraživanje policija je obavila u suradnji s Ravnateljstvom policije i samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija te u koordinaciji s Uskokom kojem je osumnjičenike kazneno prijavila.

Tijekom istraživanja pretraženo je više osoba, objekata i vozila kod kojih je policija pronašla višemilijunski iznos novca u gotovini, veću količinu poslovne dokumentacije, pečata trgovačkih društava, mobilnih telefona, računala i medija za pohranu digitalnih podataka.

Komentari