Zlata Hrvoj Šipek: Borba protiv korupcije neće se riješiti kaznenim postupcima, već kvalitetnim zakonima

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Borba protiv korupcije neće se riješiti kaznenim postupcima, već kvalitetnim zakonima koji će zatvoriti rupe kroz koje se korupcija može provući, ocijenila je u srijedu kandidatkinja Vlade za mjesto glavne državne odvjetnice Zlata Hrvoj-Šipek.

Nakon sjednice saborskog Odbora za pravosuđe Hrvoj-Šipek je, govoreći o transparentnosti rada tužiteljstva i smanjivanja ovlasti Uskoka koje je predložila pred Odborom, kazala kako većina iz stručnih krugova smatra da bi trebalo redefinirati nadležnosti Uskoka.

‘”Kako pronaći pravi kriterij da pravi predmeti ostanu u nadležnosti Uskoka nije jednostavno riješiti, ali mislim da je to kolač koji moramo zagristi ukoliko želimo želimo učinkovitiji rad Uskoka i borbu protiv najtežih oblika korupcije, pa tako i političke korupcije'” kazala je.

Glavni državni odvjetnik ‘mora i treba’ razgovarati s premijerom

Upitana hoće li na poziv premijera dolaziti na stražnji ulaz, Hrvoj-Šipek je odgovorila “da glavni državni odvjetnik ‘mora i treba’ razgovarati s premijerom i članovima Vlade, ali bez dogovora oko kaznenog progona”.



Pritom je naglasila da DORH ima svoju ulogu u zaštiti imovine Republike Hrvatske i da u pitanjima oko vrijednosti postupaka državne imovine mora biti komunikacije između Vlade koja upravlja tom imovinom i DORH-a koji je štiti.

Na pitanje bi li joj bilo draže da ju je birala struka, a čime bi se smanjila percepcija javnosti da je izbor glavnog državnog odvjetnika povezan s politikom, Hrvoj-Šipek je zaključila da način izbora nikada u potpunosti ne može zadovoljiti sve strane.

Komentari