Zlata Đurđević pred Odborom za pravosuđe: Nisam prekršila zakon ni Ustav niti sudjelovala u protuzakonitoj proceduri

Zlata Đurđević Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Saboru je počela 17. sjednica Odbora za pravosuđe na kojoj će se predstaviti kandidati za predsjednika Vrhovnog suda.

Članovima odbora bit će predstavljeni programi nakon čega će razgovarati s kandidatima. Kandidati za predsjednika Vrhovnog suda su Zlata Đurđević, Lana Peto Kujundžić, Šime Savić i Snježana Rizvan.

Kandidati se predstavljaju abecednim redom, a imaju 15 minuta za predstavljanje programa nakon čega će im se postaviti po jedno pitanje. To je odmah komentirala Karolina Vidović-Krišto koja je tražila da se postavi neograničeni broj pitanja kandidatima. Objašnjeno joj je kako je za svakog kandidata predviđeno po sat vremena te da u tom roku trebaju biti saslušani. Boris Vuković je odustao od kandidature pa on nije ni došao na današnju sjednicu.

Prva se predstavlja Zlata Đurđević.



“Potrebno je promijeniti percepciju sudaca i sudstva i razvijati kulturu učinkovitog pravosuđa. Krajnji cilj trebao bi biti vraćanje povjerenja građana u sudstvo”, rekla je Đurđević.

“Smatram da sam se javila na ovu funkciju svjesna problema koji postaje, da imam znanja i volje, zahvalna sam predsjedniku Republike što je to prepoznao u meni i pokrenuo cijeli ovaj proces”, kazala je Đurđević.

Damir Habijan pitao ju je zašto se nije javila na javni poziv u prvom krugu. Smatrate li da li se zakoni mogu kršiti jer netko smatra da on nije sukladan Ustavu, pitao ju je.

“To je najteža optužba koja je došla prema meni iz političkih krugova. Ja niti sam prekršila zakon niti Ustav niti sam sudjelovala u protuzakonitoj proceduri. Koja je to radnja kojom sam ja prekršila zakon? Na prvi poziv se nisam bila dužna javiti. Moj postupak je započeo trenutka kada me je predsjednik države pozvao i pitao želim li biti kandidatkinja, u tom trenutku je prvi poziv završio. Pričekala sam sljedeći poziv i na njega sam se javila. radi se o nevaljanom zaključku i nelogičnoj pogrešci. Zaključuje se da zato što sam pristala biti kandidatkinja sam pogriješila što si nisam napravila radnju koja je bila prije toga”, rekla je Đurđević i dodala:

“Smatram da predsjednik Republike treba poštovati zakone i Ustav”, kazala je, prenosi Večernji list.

 

 

 

Komentari