Zlata Đurđević: Nisam vjerovala da bi me predsjednik države predložio, javila sam se na drugi poziv

Zlata Đurđević Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon sjednice Odbora za pravosuđe koji je zaključio da treba dati svima priliku i pozvati sve kandidate na sjednicu, izjavu je dala Zlata Đurđević, jedna od kandidatkinja koja je bila na sjednici.

“Nisam sudjelovala u radu sjednice, odazvala sam se kao članica”, rekla je Zlata Đurđević i dodala: “Kandidati nisu ispitivani. Nitko to nije doveo u pitanje. Odgovorna sam prema Odboru, dobila sam poziv i odazvala se. Mora prevladati moja odgovornost u smislu poziva od nadležnog tijela.”

Komentirajući odluku Odbora rekla je: “Dobra je odluka, svi se kandidati moraju ispitati, to je dosad bila tradicija. Odbor za pravosuđe mora transparentno odlučiti o kandidatima i dati mišljenje neovisno o glasovanju.”

Na pitanje što očekuje dodala je: “Očekujem da će Sabor odlučiti prema onome što je propisano Ustavom i zakonom. Ne želim komentirati imam li političke šanse. Bio je ponuđen prijedlog od predsjednika Republike, javila sam se na poziv, nikakav zakon nisam prekršila. Na prvi poziv se nisam javila kao ni brojni drugi kvalificirani kandidati. I predsjednik Vlade ima uvjete za predsjednika Vrhovnog suda pa se nije javio.



Nisam vjerovala da bi me predsjednik države predložio, a i bila sam u postupku za sutkinju Europskog suda za ljudska prava. Ne javljam se na više stolica istovremeno, to nije moj običaj. Kad mi je predsjednik Republike ponudio mjesto, a ja sam to prihvatila, a to je bilo nakon što je on rekao da neće prihvatiti nijednog kandidata koji se tad javio na poziv. To znači da je tad prvi poziv završio jer je on ovlašteni predlagatelj. Javila sam se na drugi poziv.

Tvrdnje da bih trebala davati savjete predjedniku države u odnosu na daljnju proceduru neprihvatljive su. Nijedan kandidat ne određuje tijelima kako će se primjenjivati propisi. Zakon o sudovima propisuje da se javni poziv raspisuje šest mjeseci prije isteka mandata predsjednika Vrhovnog suda. Nije postojala mogućnost ponavljanja natječaja, nju je otvorio Ustavni sud sa svojiom odlukom.”, prenosi N1

Komentari