Zlata Đurđević hvali suca Dobronića: On je intelektualac u punom smislu riječi

Zlata Đurđević Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu i bivša kandidatkinja hrvatskog predsjednika za predsjednicu Vrhovnog suda, Zlata Đurđević za N1 je komentirala postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Vladajuća većina nije je izglasala u Saboru pa je raspisan treći javni poziv. Na taj je poziv predsjednik kao svog kandidata predstavio Radovana Dobronića, suca Trgovačkog suda u Zagrebu.

Ona je i vanjska članica Odbora za pravosuđe, a bila je i na saslušanju kandidata.

“Dobar dojam su ostavili. Svi su izložili svoj program, ali jedini relevantan kandidat, koji će biti predložen od strane predsjednika jest sudac Dobronić”, rekla je Zlata Đurđević.



Na upit o tome kakav je kandidat sudac Dobronić odgovorila je da ona “suca može cijeniti samo prema njegovu programu i onome što je čula na Odboru i može reći da su u svakom pogledu ispunjena njezina očekivanja”.

“On je pokazao raskošno pravno znanje i duboko razumijevanje problema pravosuđa. Pokazao je razumijevanje položaja sudaca i sudova u pravnom poretku RH i što znači sudačka dužnost, da je to jedna intelektualna, teška, savjesna i odgovorna dužnost, da to nisu činovnici, da nije mehaničko obavljanje dužnosti, nego da morate biti intelektualac u punom smislu riječi i ja sam to prepoznala u njemu, što je, moram reći, jako rijetko i kod nas, ali i drugdje”, rekla je Zlata Đurđević.

Kritizirala je i postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda u Hrvatskoj.

“Mi smo tim javnim pozivom pretvorili cijeli postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda u političku kampanju”, naglasila je.

Dodala je da je sudbena vlast u Hrvatskoj minorizirana i konstantno se omalovažava, kao i da se ne poštuje njezina neovisnost, objavio je N1.

Komentari