Živi zid kazneno prijavio tvrtku brata Drage Prgometa za izvlačenje novca iz HEP-a

Darko Tomas / CROPIX

Živi zid je 8. svibnja 2020. podnio kaznenu prijavu protiv petero osoba osumnjičenih za izvlačenje novca iz HEP-a, među kojima je i Mijo Prgomet, brat predsjednika Skupštine Grada Zagreba Drage Prgometa.

Naime, sumnjiči ih se da su dogovorili pristup javnom natječaju, prilagodili cijene kako bi trgovačko društvo Armus d.o.o. Mije Prgometa dobilo posao na javnom nadmetanju te odradili samo profitabilni segment ugovora ne poštujući sve ugovorne odredbe. Ostali ponuditelji su nakon javnog natječaja uputili žalbu, a Upravni sud je presudio njima u korist time dokazujući da su HEP i Armus d.o.o. bili u nelegalnoj gospodarskoj aktivnosti.

Tvrtka Mije Prgometa je na natječaju ponudila iznimno nisku cijenu za očitavanje brojila poduzetničkim subjektima, a odradila i naplatila samo izdašne stavke iz ugovora tj. očitavanje brojila fizičkih osoba. Time je dodatno oštećen i HEP jer su očitavanje brojila bili prisiljeni vršiti radnici HEP-a i to u prekovremenim satima. A sve kako bi prikrili štetnost izvršenja ugovora s tvrtkom Armus d.o.o.

Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida rekao je kako je u državnim tvrtkama sve ispolitizirano, politički kontaminirano i vrlo teško je proći na natječajima, pogotovo onim vrjednijima ako niste politički umreženi. To se zove klijentelizam, jedan od najistaknutijih oblika korupcije kojem moramo stati na kraj u Hrvatskoj.



“Korupcija je građanima često nešto imaginarno, no ona djeluje kapilarno. To što se krade na natječaju u HEP-u u konačnici znači da će građani imati skuplju struju ili da netko iz vaše obitelji tko ima vještine i znanje neće dobiti posao gdje bi trebao, nego će netko podoban dobiti taj posao. U Hrvatskoj su natječaji često farsa, a dobivaju ih klijenti HDZ-a i SDP-a. I DORH je često farsa, korijen razvoja i bujanja korupcije u Hrvatskoj. Odvjetništvo je imunitet društva koji je davno trebao sasjeći sve ono za što je znao da je protuzakonito. To nije učinjeno i poslana je poruka svim kriminalcima – činite što hoćete, nećemo vam ništa,” rekao je Sinčić.

“Političko-uhljebničke i kumske veze razaraju poštene javne natječaje. Korektnim poduzetnicima ne dozvoljava se pristup poslovima koje unaprijed dogovaraju ljudi iznimno bliski politički utjecajnim osobama,” izjavio je Tihomir Lukanić, glavni tajnik Živog zida i potpisnik prijave.

“Pozivamo DORH da počne raditi svoj posao jer će u protivnom svi kvalitetni poduzetnici iseliti iz Hrvatske, a ostat će nam samo nesposobni kadrovi koji poslove dobivaju političkim utjecajem i vezama,” dodao je.

“Pozivamo građane da ovakvoj suludoj praksi stanu na kraj upravo na izborima za Sabor koji će se uskoro održati. Promjenom u Saboru, promijeniti možemo i kadrove u DORH-u, ali i nepoštenu praksu javne nabave. U konačnici, sve je na građanima. Dobiti će državu kakvu sami odaberu. Živi zid im nudi transparentnost i poštenje,” zaključio je Lukanić.

Sinčić se osvrnuo na odabir nove glavne državne odvjetnice te rekao kako od nje ne očekuje ništa i da je ona dijete ovog sustava.

“Nikakvi pomaci se njenim dolaskom u DORH neće dogoditi. Nakon Jelenića, Jelenić. Odnosno, da još pojednostavim, nakon Jelenića, Bajić. Sve su to nasljednici Bajića i njegovih metoda rada. DORH nije neovisan. Njime upravljaju kojekakvi lobiji, interesne skupine, mafija ili bilo tko je spreman dati mito da se optužnica digne ili ne, a to je potvrdila i afera Mason,” završio je Sinčić.

Komentari