Žigmanov: Različite interpretacije istog nemilog događaja, etnički motivirano nasilje ili remećenje javnog reda i mira?

Ilustracija/ Patrik Macek/PIXSELL

U Subotici je prije nekoliko dana napadnuto petero hrvatskih državljana.

O položaju Hrvata u Vojvodini za N1 je govorio čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Rekao je kako postoje različiti pristupi u vezi tog događaja. Dok DSHV smatra da je riječ o etnički motiviranom nasilju, vlasti incident opisuju kao remećenje javnog reda i mira.

“Mi smo, kao institucija hrvatske zajednice, više povjerovali žrtvi koja je bila objektom etničkog motiviranog nasilja, koja je bila izložena najgnjusnijim uvredama i prijetnjama, a zadobio je i lakše tjelesne ozlijede. Još uvijek nemamo jasnu poziciju Ministarstva unutarnjih poslova i Tužiteljstva o tome što se dogodilo. U medijima se interpretira kao svađica oko parkinga i da će djelo biti okarakterizirano kao remećenje javnog reda i mira”, istaknuo je Žigmanov.


Incidenti se pojavljuju periodično

Još je jednom naglasio, kao i nekoliko puta do sada kako ovo nije prvi put “da se nasilje koje ima snažne etničke konotacije u procesu obrade pokušava reinterpretirati i umanjiti važnost, čime bi se stvorila slika da je Srbija šampion u svijetu kada je u pitanju odnos prema nacionalnim manjinama”.

Dodao je kako se takvi incidenti pojavljuju s vremena na vrijeme, dok osuda s položaja moći izostaje.

Žigmanov je upozorio javnost kako “ispod radara prolazi cijeli proces revizije povijesti”.

“Narativi da se jedini zločini događali u Hrvatskoj samo spram Srba, inerpretacije tih događaja uz javne spektakle koje se prenose na državnim medijima, izložba u povodu Jasenovaca… To su narativi koji ekstremno negativno govore o Hrvatskoj. Antihrvatski narativ u Srbiji je presnažan, antihrvatsko raspoloženje prerašireno… Politikom se bavimo s ulice”, zaključio je Žigmanov za N1.

Komentari