Žičara već treba popravke i teško da će voziti 3. siječnja. Bandić poručio: ‘Nek’ crknu od ljubomore’

23.03.2020.Zagreb - Andrej Plenkovic i Milan Bandic obisli su podrucje Markusevca koje je pogodjeno potresom. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Pa nek’ crknu od ljubomore, nek’ se kupaju u svojoj mržnji. Ja im to poručujem, a žičara, najljepša u Europi, vozit će 3. siječnja”, bila je poruka Milana Bandića kad su ga novinari iznervirali pitanjima o rastu cijene izgradnje žičare Sljeme.

To je do sada najveći i najskuplji realizirani projekt u metropoli, a vrlo je vjerojatno da neće voziti planiranog 3. siječnja, kad se održava prva utrka Ski kupa na Sljemenu. Do problema je došlo kod dokumentacije i dozvola.

No, kad one budu izdane, radovi će i dalje trajati jer je potrebno ojačati čeličnu konstrukciju krova gornje postaje na samom Sljemenu, saznaje to 24sata od upućenog sugovornika na gradilištu.

“Bit će jako teško ispuniti taj rok do 3. siječnja. Sad su šanse otprilike pola-pola. Problem je papirologija i izdavanje uporabne dozvole za žičaru. Treba obaviti tehnički pregled u ovo blagdansko vrijeme, a nakon toga bi išla uporabna dozvola. Nakon nje još certifikat treba izdati i resorno Ministarstvo prometa”, objasnio je taj sugovornik.



Pripreme za tehnički pregled počele su ovaj tjedan, a problem je i što je austrijska tvrtka Doppelmayr, koja je dobavljač opreme, od kojih su najvažnije gondole i sajle, dostavila dokumentaciju na njemačkom, pa je treba prevesti.˝

U Austriji su drugačiji zakoni pa bi to bilo dovoljno za preuzimanje žičare, no kod nas se preuzimanje ne može obaviti dok sva dokumentacija ne bude prevedena, nakon što prođe tehnički pregled i dobije se uporabna dozvola, pa je zato čitav tim angažiran da se ispuni gradonačelnikova želja – sam Bandić je obilazio gradilište i tražio da se ubrzaju, ali kako uvjeravaju upućeni, jako teško će stići rokove da žičara počne voziti do 3. siječnja.

Problem je i što su radovi na žičari koje je izvodio GIP Pionir završeni, ali odmah će se morati u popravke. Revident koji je pregledavao čelične konstrukcije donje i gornje postaje je zaključio da će se morati ojačati čelična konstrukcija krova gornje postaje, tako da će, nakon dvije godine radova, odmah će se ići u popravak.

“Ti radovi ne bi utjecali na funkcionalnost žičare i ona s njima može dobiti uporabnu dozvolu, ali će se to morati ojačati po nalogu revidenta”, govori sugovornik te dodaje:

“Pogrešno je projektirano. Takve probleme smo već imali na donjoj postaji, a oni su uklonjeni već ranije. To je problem lošeg projekta, zbog kojeg će i biti tužen projektant Elektroprojekt, prenosi Zagreb.info

Komentari