Žičara Sljeme još bez uporabne dozvole; Ženi koja se u medijima požalila na buku žičare izgorio automobil

Žičara Sljeme/Patrik Macek/PIXSELL

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata dala je negativno mišljenje za izdavanje Uporabne dozvole za žičaru Sljeme, uz obrazloženje da investitor nije predočio dokaz o mjerenju buke.

Sanitarna inspekcija Državnoga inspektorata na danas održanom nastavku tehničkog pregleda žičare Sljeme preuzela je dokumentaciju te će temeljem utvrđenih činjenica, a sukladno Zakonskim propisima i postupiti. To znači da građevina žičara Sljeme, između ostaloga mora biti u skladu s Zakonom o zaštiti od buke odnosno Pravilnikom o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave.

Investitor je bio dužan dostaviti Izvještaj o mjerenju buke okoliša izrađen od ovlaštene pravne osobe za akustična mjerenja, a sukladno izdanoj Potvrdi o usklađenosti glavnog projekta sa propisanim sanitarno-tehničkim uvjetima i uvjetima zaštite od buke i uvjetima zaštite od neionizirajućih zračenja.

Buka koja nastaje od novoprojektiranih i izgrađenih građevina s pripadnim izvorima buke ne smije prelaziti vrijednosti propisane člankom 5. i člankom 6. citiranoga Pravilnika.



Zaprimljen veći broj pritužbi građana 

Napominjemo kako je u probnoj fazi rada Državni inspektorat zaprimio niz prijava koje ukazuju na prekomjernu buku koju proizvodi žičara Sljeme. Te navode potvrdila je i glavna nadzorna inženjerka koja je prilikom tehničkog pregleda 09. ožujka 2021. godine na Zapisnik izjavila: ‘(..) mjerenje buke okoliša izvršila je ovlaštena pravna osoba za akustička mjerenja te izmjerene vrijednosti nisu zadovoljile (…). Nakon sanacije i ponovljenog mjerenje dostavit ću ovoj inspekciji traženi Izvještaj o mjerenju buke okoliša.

Po utvrđenjem svih činjenica sanitarna inspekcija Državnog inspektorata dat će mišljenje (pozitivno ili negativno) je li spomenuta građevina izvedena u skladu s izdanom Potvrdom o usklađenosti glavnog projekta sa sanitarno-tehničkim uvjetima i uvjetima zaštite od buke i uvjetima zaštite od neionizirajućih zračenja od dana 06. lipnja 2018. godine, priopćio je Državni inspektorat.

Ženi koja se požalila na buku sljemenske žičare izgorio automobil

Renato Petek, kandidat za zamjenika gradonačelnika Zagreba na listi SDP-ova Joška Klisovića, objavio je u četvrtak na Facebooku da je ženi koja se jučer požalila na buku sljemenske žičare, noćas izgorio automobil.

“Saga oko najskuplje, a nefunkcionalne žičare dobila je neočekivan zaplet. Treba li netko stradati kako bi se potpuno rasvijetlila priča oko afere ‘žičara’ koje su zajedničkim snagama izgradili BM365 i HDZ?”, upitao je Petek.

Naveo je da je gospođi Banek koja je jučer istupila u medijima i požalila se na buku žičare zbog koje joj je smanjena kvaliteta života, noćas izgorjelo vozilo ispred kuće, uz samu trasu žičare.

Mjerenjem buke, napominje Petek, građani su u objektima uz trasu žičara, kod Donje postaje te kod kutne skretnice, utvrdili da je ona iznad zakonom dopuštenih granica.

“Sada je na redu Državni inspektorat, a nadam se da ni policiji neće trebati puno vremena da utvrdi tko je zapalio auto ili je on gorio spontanim samozapaljenjem što smo već kao razlog požara slušali vezano uz otpad na Jakuševcu”, napisao je Petek.

Zagrebačka policija izvijestila je da je u četvrtak, oko 2,30 sati na Medveščaku u Ulici Gračansko dolje, na za sada neutvrđeni način izbio požar osobnog automobila BMW zagrebačkih registracija, vlasništvo 56-godišnjaka, koje je velikim dijelom izgorjelo.

Komentari