ZET tvrdi da se autobusi dezinficiraju tri puta dnevno, redovito čiste i prozračuju prije i nakon svake vožnje

Cropix

S obzirom da je Vlada donijela odluku o ponovnom uvođenju javnog prometa, upitali smo ZET kako će poštovati uputstva HZJZ o higijeni prostora vozila i osiguravanja socijalne distance među putnicima. Evo što su nam odgovorili:

“Sukladno odluci Vlade RH o ponovnom uvođenju javnih gradskih i prigradskih linija, ZET je u ponedjeljak, 27. travnja u promet pustio 111 autobusnih linija koje voze prema prilagođenom redu vožnje.

Umjesto tramvaja u prometu će i dalje biti autobusne linije koje prometuju trasama noćnih tramvajskih linija (31 Črnomerec – Savski most, 32 Prečko – Borongaj, 33 Gračansko Dolje – Savišće i 34 Ljubljanica – Dubec).

Tramvajske linije bit će postupno uspostavljane, ovisno o sigurnosnim procjenama i situaciji na trasama kojima prolaze.



Prema preporukama epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, putnici u vozilima trebaju održavati tjelesnu udaljenost od najmanje jednog metra. Preporuča se i nošenje zaštitnih maski te dezinficiranje ruku prije ulaska u autobus.

U autobusima koji su trenutno u prometu može biti popunjena trećina kapaciteta, sukladno preporukama. ZET kao i do sada nastavlja dezinficirati vozila tri puta dnevno te redovito čistiti i prozračivati vozilo prije i nakon svake vožnje, kao i prilikom stajanja na stajalištima, a sve kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze.

Od iznimne je važnosti i da se sami korisnici prilikom putovanja pridržavaju predviđenih preporuka, odnosno da u okvirima društvene odgovornosti ne izlažu sebe ili ostale putnike nepotrebnim rizicima. Ukazivanje na razmak u putničkom prostor spada u domenu odgovornog ponašanja korisnika kao i kod ostalih usluga, a informacije o oblicima ponašanja pri putovanju, istaknute su na vozilima i dostupne su na uobičajenim informativnim platformama.

Dakako u skladu s ovlastima i mogućnostima, naše prometno osoblje reagirat će na eventualne nepravilnosti, no još jedanput apeliramo i ljubazno molimo da se korisnici pridržavaju uputa koje su naglašene kao nužne i od institucija koje brinu o javnom zdravlju građana. Kontrola karata, no i ulaska u vozilo obavlja se kontinuirano uz dodatna postupanja na pojedinim stajalištima, odnosno terminalima, kako bi se osigurao predviđeni standard prijevoza.

Prijevoz se od ponedjeljka naplaćuje na svim autobusnim linijama, a karte se mogu kupovati na uobičajenim prodajnim mjestima te kod vozača. Sukladno navedenome, za putovanje linijama ZET-a nisu potrebne propusnice Stožera civilne zaštite već valjane vozne karte.

Još jednom pozivamo putnike na pridržavanje uputa epidemiologa kako bi zaštitili svoje zdravlje, a i zdravlje ostalih”, odgovorili su nam iz ZET-a.

Komentari