Žestoko sučeljavanje Tomaševića i Škore ‘Ne možete s takvom plaćom roniti po Tenerifima’; ‘Sve ste dužni HDZ-u, vratite stan’

Foto: Nova TV

Sučeljevanje kandidata za gradonačelnika Zagreba, Tomislava Tomaševića (Možemo!) i Miroslava Škore (Domovinski pokret) održala je Nova TV. 

Tomašević je rekao da smo huškačkom kampanjom desegnuli dno, a Škoro kaže da ne vidi da je bilo huškanja.

“Ako ga je i bilo, bilo ga je s druge strane, ali ne treba biti cvilidreta”, rekao je Škoro. Tomašević mu je uzvratio da su Škorini angažirali agenciju koja je objavljivala laži o Tomaševiću.

“Trebate imati dokaze”, rekao je i dodao da je Tomašević tražio i dobio policijsku zaštitu, a da je MUP sve demantirao.



“Mislim da pretjerujete. Niti sam tražio niti sam je dobio”, rekao je Tomašević.

Još je jednom odbacio da su novcem udruga financirali stranačku kampanju. Na pitanje hoće li te udruge dobivati novac i ako postane gradonačelnik, odgovorio je da on neće odlučivati o tome jer se to odlučuje na natječaju.

Škoro je na isto pitanje rekao da je indikativno da udruga koja dobije novac od neke zaklade polaže račune samo toj zakladi. Kaže da treba utvrditi koliko je novca završilo na privatnim računima i da treba napraviti reviziju. Tomašević je rekao da je netočno da država ne kontrolira utrošeni novac i da su vrlo rigorozne kontrole.

‘Ne možete s takvom plaćom roniti po Tenerifima’

“Moja je plaća bila 6700 kuna u Zelenoj akciji”, rekao je Tomašević. “To nije istina, ne možete s takvom plaćom roniti po Tenerifima”, odgovorio mu je Škoro koji mu je više puta spočitnuo da nije htio Caritasu dati bicikle.

Tomašević je pozvao Škoru da se obveže da ako postane gradonačelnik neće pjevati za novac za Grad Zagreb, a Škoro je rekao da neće jer bi to bio sukob interesa i da za to neće imati vremena.

Škoro je rekao da će se nastaviti mjera majke odgojiteljice, a Tomašević da će se nastaviti dobro u socijalnoj politici.

Obojica su odgovorili da je moguće da im suradnik bude netko iz aktualne gradske vlasti, a najavljuju reviziju diploma.

“Ja sam u puno toga tanak, u području ekologije nema kvalitetnijeg od prof. Dobrovića, pa ćemo se tako snaći”, odgovorio je Škoro, a na isto pitanje Tomašević je rekao da je slab s urbanizmom.

Na pitanje po čemu će ih Zagrepčani pamtiti Tomašević je rekao: “Po tome da su napokon pravila vrijedila za sve, po dostupnosti vrtića i škola, da će reći da imaju upravu s kojom se mogu ponositi'”.

‘Sve ste dužni HDZ-u, vratite stan’

Škoro kaže da je ključno poboljšati brigu u djeci, starijima, ženama kojima će Grad sufinancirati redovite preglede. “Izgradit ćemo stadion” rekao je. I on obećava transparentnu vlast. “Još uvijek mi ništa nisu našli”, rekao je Škoro na što mu je Tomašević uzvratio da je revizija našla sporne ugovore s Orfejom i HRT-om.

Rekao je da je dobio kredit kao i svaki drugi zaposlenik HRT-a i da ga je u roku dvije godine vratio. “Nikad mi se nitko nije javio”, rekao je.

“Nije, jer ste sve dužni HDZ-u. Evo, vratite stan”, pozvao ga je Tomašević.

Budući da se Grad ne može zaduživati, Tomašević je rekao da se može refinancirati kako bi ostvario svoj program. Najavio je rezove u materijalnim rashodima, ali i povlačenje sredstava iz EU fondova. Rezovi ili rasprodaja? “Nema rasprodaje, ima stavljanja u funkciju”, odgovorio je Škoro i najavio reprogramiranje kako bi se ostvarila likvidnost.

Složni oko jedne teme

Nijedan ne misli da je stanje u Zagrebu pred bankrotom. Tomašević kaže da je s obzirom na financijsko stanje u proračunu neodgovorno najaviti smanjenje prireza u prvom mandatu. Škoro kaže da je 18 posto neprihvatljivo i da će do kraja mandata probati sniziti ga za tri postotna poena.

Škoro smatra da treba napraviti reviziju gradskih stanova i provjeriti tko je bespravno useljen iz čistog ćeifa, a tko je stvarno ugrožen. Tomašević je također najavio analizu korištenja gradske imovine. U stanovima ima i dosta uglednika i slažu se da to treba provjeriti. Tomašević najavljuje izgradnju stanova za najam, a Škoro upozorava da je imovina Grada u katastrofalnom stanju.

Škoro kaže da nitko ne bi bio sretniji od gradonačelnika da Vlada dođe s idejom da se cijela uprava preseli na Velesajam i Hipodrom. Slaže se i Tomašević da bi to bila bolja lokacija.

Obojica obećavaju da će Jakuševac zatvoriti do kraja mandata, a složili su se i da je Dubai projekt mrtav projekt. Tomašević kaže da Zagrebu treba manji centar za reciklažu i da treba razmisliti o boljoj lokaciji od Resnika. Škoro nije za to da u Resniku bude centar za gospodarenje otpadom. Navodi da nam treba reciklažni centar.

Komentari