Žestok okršaj Glavaševića i Đekića iz udruge Ordo Iuris oko pitanja pobačaja

HRT

U Saboru su 22 zastupnika zatražila osnivanje saborskog istražnog povjerenstva zbog udruga koje se lažno predstavljaju kao klinike za pobačaje, a funkcioniraju kao savjetovališta koje žene odvraćaju od pobačaja zastrašivanjem.

Traže da se ispita tko ih financira. Na ovo je reagirala udruga Ordo Iuris protupitanjem – tko će istražiti udruge koje propagiraju nepostojeće pravo na pobačaj.

“Naš prijedlog za istražnim povjerenstvom se uopće ne bavi pitanjem pobačaja. Mi govorimo o nečemu što bi moglo spadati u domenu nadriliječništva i ugrožavanja sigurnosti naših građanki i građana davanjem lažnih informacija”, objasnio je nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević, gostujući na HRT-u.

“Postoji jedna mreža organizacija diljem EU zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, koje organizirano i financirano, čini se, od strane radikalnih fundamentalističkih pokreta rade na tome da ugroze i zastraše žene davanjem lažnih informacija što će se dogoditi ako se odluče na pobačaj”, rekao je Glavašević.



“Za kliniku za pobačaj jasno piše da to nije nikakva klinika već da se radi o informativnoj web stranici”, rekao je Filip Đekić iz Ordo Iuris Hrvatska.

Vaša zaklada ima veze s podupiranjem tog savjetovališta, pitala je voditeljica.

“Okupljamo stručnjake pravnike i nastojimo očuvati pravna i povijesna načela koja su dio europskog a i hrvatskog identiteta i pri tom prvenstveno branim pravo na život, to je temeljno pravo iz kojeg proizlaze sva ostala prava”, rekao je Đekić.

“Treba razlikovati što je utemeljeno na znanosti, a što je čisto dezinformiranje. Informacije koje se mogu pronaći na stranicama poput ove duboko zavaravaju. Sam naziv je zamišljen da zavarava, a i sadržaj nije znanstveno utemeljen, prema našim ginekolozima”, rekao je Glavašević.

“Prekid trudnoće neće partnera pretvoriti u homoseksualca, neće ženu pretvoriti u alkoholičarku, neće zamrziti djecu zbog toga – to su neznanstvene stvari koje tamo pišu”, rekao je Glavašević.

“Jedan od problema koje ovdje imamo je taj što nije jasno rečeno da su stranice u vlasništvu nekih udruga koje se time bave, koje vjeruju da prekid trudnoće ne treba biti legalan”, objasnio je.

Rasprava o Ordo lurisu

“Ordo Iuris je hrvatska grana poljske organizacije koja je sama po sebi jedan ogranak brazilskog pseudo-katoličkog kulta”, mišljenja je Glavašević.

“Mi smo registrirani u registru zaklada, mi okupljamo stručnjake pravnike i ne bi to miješao s kultom”, objasnio je Đekić.

“Jeste li kult ili niste, niste me demantirali”, pitao ga je Glavašević.

“Mi nismo kult, nemojmo miješati pravnu i teološku struku. Ako vi imate neke informacije, recite ih”, odgovorio mu je Đekić.

“Katolički biskupi u Brazilu su izdali izjavu svojevremeno da nedostatak zajedništva brazilskog udruženja za obranu tradicije i vlasništva, a oni su europski dio te organizacije, s Crkvom u Brazilu je dobro poznata. Njezin ezoterični karakter, vjerski fanatizam, kult ličnosti njezinog lidera i njene majke i zloupotreba imena Svete Marije ne može na ni na koji način dobiti dozvolu Crkve”, pročitao je Glavašević objavu iz Brazila.

“To je sestrinska organizacija, ali mi nemamo veze s njima”, odgovorio mu je Đekić.

Uslijedila je žustra rasprava između sugovornika o Orto Iurisu, uskakanja u riječ nije manjkalo.

“Mi smo mlada zaklada, pokrenuta prošlo ljeto, još rastemo i razvijamo se”, nastavio je Đekić.

“Dajte nam još neko ime”, zatražio je Glavašević Đekića, tko je još tu osim vas.

“Nismo mi tema, rekao je Đekić. Jeste, vi ste tema, uzvratio je Glavašević.

“Možemo onda reći da ste vi povezani s LGBT udrugama koje financira Soroš, rekao je Đikić a Glavašević uzvratio da on to ne skriva, ali da nije financiran od Soroša nego hrvatskih građana.

“Tko vas financira?”

“Gospodine Đekiću, tko su vaši članovi, tko vas financira”, pitao je Glavašević.

Postoji li neka veća udruga koja vas financira ili su to isključivo anonimne donacije pitala je voditeljica Devčić.

“Isključivo donacije”, odgovorio je.

Razgovor se vratio na temu povjerenstva. Ako su oni pro life onda bi im trebalo biti u interesu da nitko ne ugrožava život, komentirao je Glavašević objašnjavajući kako se mora saznati postoji li prljava igra oko tih organizacija.

Mi smo da se istraže sve udruge i one koje zagovaraju život i one koje zagovaraju pobačaj, komentirao je Đekić.

Da li ste za ili protiv, upitao ga je Glavašević. Jesam ali ako ćemo istražiti sve udruge, ponovio je Đekić.

Koji su argumenti za pobačaj, kada počinje život i slično je bila tema daljnje rasprave u kojoj je bilo poprilično uskakanja u riječ, svatko je zagovarao svoju tezu.

“O borbi za zabranu pobačaja ne razmišljamo u ovo vrijeme”, komentirao je Đekić na HRT-u.

Komentari