Žena od 91 godinu preminula tri dana nakon cijepljenja AstraZenecom

Ilustracija

HALMED je zaprimio osam prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Tih osam odnose se na sva tri cjepiva, a jedna od tih prijava na 91-godišnju ženu koja je tri dana nakon cijepljenja AstraZeneca cjepivom umrla od plućne embolije.

“Iz dijela dokumentacije koji smo imali i analizirali u tom slučaju, nije se mogla utvrditi uzročno-posljedična veza smrti s cijepljenjem. Danas kasno poslijepodne stigla je dopunjena dokumentacija koja će se naknadno analizirati u ponedjeljak. Naime, u takvim slučajevima trebamo kompletnu dokumentaciju o anamnezi, zdravstvenim stanjima, potvrda o smrti i sl.. Međutim, zasad nema razloga za zabrinutost. PRAC je već analizirao slične prijave na europskoj razini i nije ni u jednoj dokazana uzročno-posljedična veza cjepiva s embolijom”, rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.

Od osam prijava, za dvije su nakon provedene potpune ocjene kompletne medicinske dokumentacije, ocijenjene da uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda nije vjerojatna. Za ostalih šest, među kojima je i slučaj 91-godišnjakinje, zatražili su svu dokumentaciju, dok preostalih pet smrti nisu uzrokovane embolijom već različitim drugim uzrocima.

Do 10. ožujka 2021. godine prijavljeno je 30 slučajeva tromboembolijskih događaja na približno 5 milijuna ljudi cijepljenih cjepivom COVID-19 Vaccine AstraZeneca u Europskom gospodarskom prostoru (EGP), što je značajno manje od broja tromboembolija u općoj populaciji koje se dogode neovisno o cijepljenju, ističu iz HALMED-a.



Sve to navedeno je na stranicama HALMED-a u četvrtak. “U Hrvatskoj je zabilježena jedna prijava plućne embolije sa smrtnim ishodom u 91-godišnje osobe koja je vremenski povezana s primjenom cjepiva COVID-19 Vaccine AstraZeneca, međutim iz trenutačno dostupne medicinske dokumentacije nije moguće ocijeniti uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem.  Zatražena je dodatna dokumentacija kako bi se mogla ocijeniti uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda”, stoji na mrežnim stranicama HALMED-a.

Od 1408 do sada zaprimljenih prijava, od kojih 988 na Pfizer/BioNtechovo, 88 na Modernino i 337 na AstraZeneca cjepivo. Od svih prijava nuspojava, u 88 posto je riječ o lakšima nuspojavama kao što su povišena temperatura, umor, glavobolja, bol na mjestu uboda itd, piše Večernji list.

Komentari