Željko Reiner: Teško je komentirati izlazne ankete

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) rekao je u nedjelju da prve izlazne ankete, koje pokazuju pobjedu Zorana Milanovića, ne obuhvaćaju sve birače koji su glasovali do 19 sati, kao ni glasače iz dijaspore ili BiH, poručivši da je teško bilo što prognozirati prije potpunijih rezultata.

“Te izlazne ankete ne obuhvaćaju naše glasače koji su glasovali u dijaspori niti one koje su glasovali u BiH. Prednost u ovim izlaznim anketama je gospodina Milanovića, ali teško je bilo što prognozirati prije nego imamo potpunije rezultate”, rekao je Reiner novinarima.

Prema izlaznim anketama Milanović osvaja 53,25 posto glasova, a Grabar-Kitarović 46,75 posto.

Ivan Anušić, voditelj izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, rekao je kako rezultati izlaznih anketa nisu ohrabrujući.



“Velika je razlika u izlaznim anketama i nadamo se da će se ta razlika moći smanjiti ili poništiti do kraja”, rekao je Anušić novinarima. Drži i da treba sačekati do službenih rezultata kako bi se vidjelo što je, no razlika je velika.

Priznao je da su u izbornom stožeru Grabar-Kitarović zatečeni tolikom razlikom i poručio: “To je politika”.

“Jednu utakmicu dobijete, jednu izgubite, a trudite se dobiti sve. Ne možete sve dobiti, ali mislim da će se stvar još ‘popeglati’ u idućih sat i pol vremena. Ne mogu u ovom trenutku dati konačan komentar ili ocjenu zbog čega smo sada na šest posto razlike u izlaznim anketama”, kazao je.

Smatra da ima vremena do ponoći kada će biti i konačni rezultati te će tada dati završnu izjavu.

Na pitanje čija je to odgovornost smatra kako se određene stvari koje su se događale u prošlosti i samoj kampanji nisu trebale tako dogoditi. Dodaje kako su se u pet godina rada Grabar-Kitarović kreirali novi birači ili su neki odlučili ne dati glas aktualnoj predsjednici.

Anušić je ocijenio kako glasači Miroslava Škore u drugom krugu nisu izašli na izbore ili su glasovali za Zorana Milanovića ili su poništavali izborne listiće.

Komentari