Željko Komšić putuje u posjet Papi, Vatikan se uključuje u problem hrvatskog pitanja u BiH

Drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uskoro putuje u Vatikan.

Ovu informaciju portal Bild.ba doznaje iz diplomatskih izvora.

Po neslužbenim informacijama, svrha ovog posjeta je uključenje Vatikana u rješenje hrvatskog pitanja.

Izvor iz Crkve tvrdi kako je ovo način na koji će se Vatikan uključiti u rješenje hrvatskog pitanja u BiH.



“Papa je itekako upoznat s problemima koje katolici i Hrvati u BiH doživljavaju, vatikanska diplomacija je jako studiozna i precizna, ne možemo Franji zamjerati to što on prima Komšića, ali je ovaj posjet zasigurno jedan od načina na koji se i kroz vatikansko lobiranje pokušava riješiti hrvatsko pitanje u BiH. Papa će zasigurno s Komšićem otvoreno razgovarati kao s predstavnikom one politike koju predstavlja, a ne s kao hrvatskim predstavnikom. Možda sam Franjo detaljno ne poznaje cijelu političku situaciju u BiH, ali ljudi koji ga poznaju itekao znaju”, tvrdi naš izvor.

Ostaje za vidjeti što će se dogoditi i kakve će poruke biti poslane nakon sastanka. Crkva u Hrvata u BiH je u nekoliko navrata nedosljedna postupila prema samom Komšić na način da je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić primao Komšića na blagdanskim domjencima.

Ta vrsta nadbiskupovog angažmana naišla je na brojne kritike u hrvatskoj u javnosti u Bosni i Hercegovini koje su, čini se, urodile plodom.

“Iako neki mediji najavljuju čistku u crkvi i u Hrvata, kako u Hrvatskoj tako i u BiH, ja bih bio oprezan. Crkveni dužnosnici imaju brojne kanale u Vatikanu kojima se i sam Papa često upozorava oko toga što se Hrvatima katolicima u BiH sve radi na političkom planu. Iako na prvu ne zvuči optimistično da će Komšić biti primljen u Vatikanu, ovaj posjet bi mogao biti plodonosan. Ne treba nasjedati na poruke koje će se iz slati iz političko-medijskih kuhinja bliskih Komšiću i bošnjačkoj politici”, stava je naš izvor.

Dodaje i kako je ovo dobro pripremanje terena pred finalne pregovore političkih aktera u BiH i međunarodne zajednice.

“Dosta tog će ovisiti i o samom posjetu Komšića, a ako ste skeptični oko toga kakva je priroda samog posjeta, pratite malo kako će se ponašati predstavnici europske i američke administracije nakon posjeta”, zaključuje izvor portala Bild.ba.

 

Komentari