Željko Kolar osvaja SDP, na rubu je pobjede u 1. krugu?

Prema istraživanju agencije Ipsos provedenom među biračima SDP-a, proizlazi da bi na čelu ove stranke najradije vidjeli saborskog zastupnika Peđu Grbina. Čak 50 posto ispitanika se izjasnilo za Grbina, što bi mu, da predsjednika stranke biraju “obični” birači, donijelo pobjedu već u prvome krugu.

No, među SDP-ovcima s pravom glasa raspoloženje je bitno drugačije.

Iz analize podataka o broju članova s pravom glasa (a to su oni koji su do 17. kolovoza kada je započeo izborni postupak podmirili sve članarine) i preferencijama pojedinih organizacija, Jutarnji list došao je do zaključka da najbolje prolazi Željko Kolar.

Prema tom izračunu Kolar bi trebao biti relativni pobjednik u prvome krugu i nedostajalo bi mu malo glasova da odmah odnese pobjedu. Na drugom mjestu je Grbin pa Mirela Ahmetović te Ranko Ostojić. Da bi u drugome krugu pobijedio Kolara, Grbin bi na svoju stranu morao pridobiti sve SDP-ovce koji su u prvome krugu dali glas Ostojiću i Mireli Ahmetović.



Sumnje u manipulacije

Kada je Glavni odbor SDP-a donio odluku da će se 26. rujna provesti unutarstranački izbori od oko 33.000 članova SDP-a, na dan 28. srpnja tek je njih 7397 (što je 22,4 posto SDP-ovaca ili nešto više od petine članstva) imalo plaćene sve članarine. Kako bi što većem broju članova omogućili sudjelovanje na izborima na kojima se po principu, jedan član, jedan glas, bira predsjednik stranke, Predsjedništvo i Glavni odbor, u vodstvu SDP-a odlučili su produljiti rok za podmirivanje duga za članarine do 17. kolovoza. Broj SDP-ovaca s pravom glasa u manje od mjesec dana narastao je na 11.559, što znači da će na izborima sudjelovati 35 posto članova, odnosno trećina njih.

U Grbinovom taboru sumnjaju da su predsjednici pojedinih organizacija masovno platili članarine koje iznose po kunu mjesečno i tako za ulog od tisuću kuna bitno podebljali glasačku mašineriju.

“O tome se govori u stranci, ali nitko nije iznio baš nikakve dokaze da je bilo manipulacija. Dakle, ako nema dokaza, nitko ne može tvrditi da su se ‘kupovali’ birači”, kazao je jedan od SDP-ovaca.

Projekciju mogućih izbornih rezultata Jutarnji list napravio je na temelju javnih podrški koje su predsjednici pojedinih organizacija dali kandidatima, te na temelju razgovora sa SDP-ovcima iz različitih tabora koji su nam dali svoju procjenu, a mi smo uzeli njenu srednju vrijednost i pretočili je u broj glasova.

SDP i dalje potpuno podijeljen

Rezultati koje su dobili govore o dubokoj podijeljenosti SDP-a koji se doslovno rascijepio u dva tabora. Jedan predvodi Željko Kolar, a drugi Peđa Grbin. Oko Grbina su se okupili nezadovoljnici politikom bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića i njegovih pristaša. Srž njegova stožera su ljudi koji su zajedno s njim prije dvije godine javno tražili Bernardićevo odstupanje s čela stranke i zaradili suspenziju u Predsjedništvu.

Mirela Ahmetović je jedina pravo novo lice u SDP-u, ali ima dva problema. Jedan je što je se u stranci, pa i javno, doživljava kao kandidatkinju v.d. predsjednika stranke Zlatka Komadine, a drugi što je tek u ovome sazivu osvojila saborski mandat, a kao načelnica općine Omišalj na Krku nije se toliko javno profilirala da bi bila dovoljno poznata svim SDP-ovcima. Kandidatura Ranka Ostojića došla je doslovno u pet do 12. Ostojić je poručivao da se neće kandidirati, da bi se predomislio u zadnji čas. Kazao je kako je to učinio jer su ga isprovocirali pripadnici Neretvanske skupine koji su imali konferenciju za tisak, ali nisu željeli javno podržati Grbina. Onda se kandidirao i time dodatno otežao Grbinovu poziciju, piše Ivanka Toma za Jutarnji list.

Komentari