Željka Karin: Ovim tempom pogoršanje situacije očekujemo za najviše desetak dana

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin komentirajala je aktualno stanje u pandemiji koronavirusa te je rekla kako očekuje pogršanje epidemiološke situacije.

Karin o delta soju

Za početak je rekla nešto više o najaktualnijoj temi u pandemiji, a to je delta soj:“Bez sumnje radi se o delta soju koji se osobito brzo širi među mlađom populacijom, a tu je i veliki broj turista.”

“Mlađe osobe obično nemaju teže simptome i najčešće se radi tek o temperaturi i stanju sličnom prehladi, no oni dolaze u kontakt sa starijima i virus se tako širi po kućanstvima. Posve je jasno: što su brojke veće, veća je vjerojatnost da će se teški simptomi pojaviti i među mladima. To je naprosto stvar statistike”

Karin je, inače, glavna splitska epidemiologinja, a njena županija u nedjelju je prijavila pedesetak novozaraženih, gotovo polovicu od ukupnog broja na razini države, no po incidenciji se još uvijek nalazi ispod Zadarske (koja je formalno ‘u crvenom’) te ‘narančaste’ Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske.



Problem s bolničkim liječenjem

Porast je vidljiv i po broju osoba na bolničkom liječenju – s prošlotjednih četvero brojka se popela na 12 – te na respiratorima na kojima donedavno nije bio nijedan pacijent. Testiranja provode privatni laboratoriji s ovlasnicom Ministarstva zdravstva, kojih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji čak 36. No suprotno zakonskoj obvezi, rijetki od njih službeno prijavljuju pozitivne slučajeve.

Ona na tu činjenicu kaže: “Svaki laboratorij ima obvezu uzeti podatke, obavijestiti Zavod, odrediti izolaciju i uputiti osobu da nalaz potvrdi PCR testom. Imali smo nekoliko dojava da se to ne čini, primjerice kod jednog noćnog kluba izvan Splita koji vjerojatno nije želio imati negativan publicitet. Upozorili smo ih i sada nam dostavljaju podatke”, piše Tportal.

 

Komentari