Željka Karin: Broj novozaraženih je veći, računa se sigurno puta pet

Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, komentirala je epidemiološku situaciju u Dalmaciji.

Od 916 testiranih osoba u županiji, 160 je covid pozitivnih. Zaraženo je još 14 zdravstvenih djelatnika, ukupno njih 31, a 14 ih je u samoizolaciji, navela je Karin. U županiji je ukupno 1901 osoba u samoizolaciji.

Pozitivne časne sestre, sportaši, razredi u samoizolaciji

“Pojedini razredi su na online nastavi jer su djelatnici i učenici pozitivni. 12 je pozitivnih časnih sestara u domu za časne u Košutama, 5 pozitivnih osoba s jednog zbora, 1 trener i 1 igrač, te 1 igračica iz sportskih klubova.

Što se tiče škola, 3 su išle online jer je nekoliko djelatnika i učenika bilo pozitivno. Od 2 do 5 razreda je u samoizolaciji, 3 novooboljele osobe su na Medinicskom fakultetu, 4 studenta, 1 djelatnik na Pomorskom, a zaražena su još dva studenta.”



Kaže da je u splitskoj bolnici više od 10 oboljelih osoba, s istog odjela, liječnika 4, ostalo je srednja stručna sprema. Podatke o zaraženim pacijentima iz bolnica nije imala.

“35 je bilo hospitaliziranih covid osoba, od čega 3 na raspiratorima”, rekla je Karin.

Rezultate mjera možemo vidjeti nakon 15 dana

Kaže kako je ovo prekratko razdoblje od donošenja mjera u županiji, “trebaju biti najmanje 15 dana da bismo vidjeli rezultate”.

Upitana je li vrijeme da krenemo s kaznama, kazala je da ona ne bi govorila o kaznama. “Druge institucije trebaju se pobrinuti o tome”, dodala je.

Kontakte zaraženih je sve teže pohvatati, rekla je Karin. “Mobiliziramo sada i druge kolege. Liječnike, sanitarne inženjere… “, rekla je.

Mnogli zaraženi su asimptomatski, pa Karin kaže da bi broj zaraženih bio veći da se svi testiraju. “Računa se sigurno puta pet”, ustvrdila je Karin, prenosi N1.

Komentari