ZELENSKI UPOZORAVA: Ruske teritorijalne ambicije sežu od Varšave do Sofije

Foto: Facebook

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je pozvao Europsku uniju da omogući njegovoj zemlji početak puta prema članstvu u tom savezu, upozorivši da ruske teritorijalne ambicije sežu od Varšave do Sofije.

U govoru za oba doma češkog parlamenta putem videolinka ukrajinski čelnik je pozvao i na nove europske sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

„Rusija nije zainteresirana samo za naš Mariupolj, Sjeverodoneck, Harkiv i Kijev. Ne, njene ambicije su usmjerene na veliko područje, od Varšave do Sofije”, rekao je Zelenski, ne dajući dokaze za tu tvrdnju.

„Kao i u prošlosti, ruska invazija Ukrajine prvi je korak koji je potreban ruskom vodstvu da si otvori put prema drugim europskim državama, za osvajanje drugih naroda”.EU je uveo šest krugova sankcija protiv Rusije, a Ukrajina želi i sedmi kako bi se dodatno pojačao pritisak na Rusiju i zaustavio rat.

Očekuje se da će Europska komisija ovaj tjedan objaviti odluku o ukrajinskom zahtjevu za statusom kandidata, uoči europskog sastanka na vrhu idući tjedan. Postizanje statusa kandidata prvi je korak prema dugom procesu pristupanja u savez.

„Ukrajini dati status kandidata sada predstavljalo bi dokaz da je europsko ujedinjenje stvarno, da europske vrijednosti doista djeluju, ne da su samo navedene u nekim dokumentima”, dodao je Zelenski.

On je rekao kako Česi nakon nacističke okupacije i desetljeća sovjetske dominacije znaju gdje vodi kompromis i što se događa nakon ustupaka tiraniji.

„Osoba koja želi osvojiti sve neće nikad stati nakon što dobije samo dio onoga što želi”, upozorio je.

 

Komentari