Zelenski: Ukrajina i Zapad moraju ojačati suradnju kako bi porazili ruski teror

Foto: Facebook

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedjeljak navečer Zapad da ubrza isporuke sustava oružja dok ukrajinske snage pokušavaju konsolidirati kontrolu nad velikim dijelom sjeveroistočnog teritorija iz kojeg su izgurane ruske snage.

Washington i njegovi saveznici opskrbili su Ukrajinu milijardama dolara vrijednim oružjem za koje Kijev kaže da je pomoglo u borbi protiv ruskih snaga.

U video obraćanju u ponedjeljak navečer, Zelenski je rekao da Ukrajina i Zapad moraju “ojačati suradnju kako bi porazili ruski teror”.

Predsjednik Vladimir Putin i njegovi visoki dužnosnici uglavnom su prešutjeli najgori poraz ruskih snaga od travnja, kada je osujećen njihov napad na predgrađa Kijeva.



Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je izbjegao odgovoriti na pitanje novinara ima li Putin još uvijek povjerenja u vojno vodstvo.

– Specijalna vojna operacija se nastavlja. I nastavit će se sve dok se ne postignu prvotno postavljeni ciljevi, rekao je Peskov.

Ukrajinske obavještajne službe prenijele su da je Vladimir Putin smijenio generala koji je predvodio ruske snage u Donbasu nakon što su ukrajinske snage ponovno zauzele dijelove teritorija u protuofenzivi na istoku. General-pukovnik Roman Berdnikov, koji je tek 26. kolovoza došao na mjesto zapovjednika ruske Zapadne skupine zamijenjen je general-pukovnikom Aleksandrom Lapinom, prema ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi i to je druga smjena na toj dužnosti od početka ruske agresije.

Putin je prikazan na državnoj televiziji ponedjeljak kako predsjedava sastankom o gospodarstvu na kojem je rekao da se Rusija dobro drži suočena sa zapadnim sankcijama.

– Taktika ekonomskog munjevitog rata, juriš na koji su računali, nije upalio, rekao je.

Komentari