Zelenski poziva Europu na jedinstvo i upozorava: Rusija priprema “odlučujući udarac”

Foto: Facebook

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je u subotu Rusiju da vodi energetski rat i pozvao na više jedinstva u Europi.

“Rusija ovih dana pokušava još više povećati energetski pritisak na Europu. Isporuka plina kroz Sjeverni tok je potpuno obustavljena. Rusija želi uništiti normalan život svakog Europljanina – u svim državama našeg kontinenta “, rekao je Zelenski u svojoj dnevnoj videoporuci u subotu navečer.

Cilj je oslabiti i zastrašiti zemlje u Europi, dodao je Zelenski. Osim tenkova i raketa, Rusija kao oružje također koristi energiju. Ove zime, Rusija priprema “odlučujući udarac” u energetskom sektoru. Jedino će veća kohezija pomoći u borbi protiv toga, kazao je Zelenski.

Europljani moraju bolje koordinirati vlastite protumjere i međusobno si više pomagati. Osim toga, mora se povećati pritisak na Rusiju kako bi se ograničili ruski prihodi od prodaje nafte i plina, rekao je Zelenski.



Zelenski je Rusiju za energetski rat optužio nakon što ruska energetska tvrtka Gazprom nije obnovila opskrbu plinom Sjevernim tokom 1 za Njemačku u subotu ujutro, protivno ranijim planovima. Gazprom je svoj potez opravdao navodnim curenjem ulja na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga.

Zelenski je također osudio ozljeđivanje nekoliko djece na izložbi oružja u Černjihivu. Incident je opisao kao “neprihvatljiv” i obećao da će odgovorni za ovaj nemar biti kažnjeni.

 

Komentari