ZELENSKI: Oružane snage Ukrajine svakodnevno zaustavljaju ofenzivu, a naši branitelji odbijaju napade Rusije

Gotovo tri mjeseca traje ruska invazija na Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Zelenski poručuje da je njegova vojska, unatoč padu Mariupolja, nanijela golemu štetu ruskim oružanim snagama. Situacija u Donbasu je, poručuje također, iznimno teška. Iz Rusije stiže pak vijest kako će se proučiti mogućnost razmjene zarobljenih vojnika ukrajinske bojne Azov za Viktora Medvedčuka, prijatelja Vladimira Putina. Rekao je to ruski zastupnik i pregovarač Leonid Slucki.

Ukrajina je slomila kralježnicu ruske vojske i neće moći stati na noge sljedećih nekoliko godina, poručuje to ukrajinski predsjednik svjestan kako je put do pobjede još dug, a situacija teška.

– Situacija u Donbasu je iznimno teška. Kao i prethodnih dana, ruska vojska pokušava napasti Slavjansk i Sjevjerodoneck. Oružane snage Ukrajine svakodnevno zaustavljaju ovu ofenzivu, a naši branitelji odbijaju napade Rusije. Sve je to konkretan doprinos željenom danu koji se približava, kojem se svi veselimo i za kojeg se borimo, a to je – Dan pobjede!, rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Unatoč strahu od novih ruskih napada stanovnici Harkiva, drugog najvećeg ukrajinskog grada, vraćaju se u svoje razrušene domove.



– S ove strane je izgorio 8., 9., 10. i 11. kat, zatim se vatra proširila na drugu stranu i s te strane su izgorjeli 8., 9. i 10. kat pa sve do prizemlja. Sada će stručnjaci doći provjeriti kvalitetu betona i vidjeti postoji li mogućnost živjeti u ovoj kući, moramo li je uništiti i izgraditi iz temelja ili se može popraviti, rekao je stanovnik Harkiva.

Irpinj je uništen – ključno predgrađe Kijeva koje je pretrpjelo žestoke napade u gotovo tri mjeseca rata.

– Sredstva koja su se mogla iskoristiti za poboljšanje i uljepšavanje našeg grada sada se moraju potrošiti na obnovu onoga što je ovdje već bilo, stanovnica Irpinja.

Snimke posljednjeg dana u Azovstalju obilaze svijet. Dimitro Kozatski – branitelj iz bojne Azov, te inače fotograf, prije odlaska iz čeličane objavio je ovu snimku posljednjeg uporišta obrane Mariupolja. Branitelji iz sada već legendarne čeličane koja izgleda kao iz filmova katastrofe, svi su sada na ruskom teritoriju te se očekuje razmjena ukrajinskih branitelja.

– Zbog mržnje stanovnika Mariupolja i želje građana da ga masakriraju zbog njegovih brojnih zločina, takozvani zapovjednik azovskih nacista izveden je s područja tvornice u posebnom oklopnom vozilu, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Postoji mogućnost da će branitelji iz čeličane biti, vjerojatno između ostalih, i za zarobljenog prijatelja Vladimira Putina – Viktora Medvedčuka. I dok je diplomacija u petoj brzini, a jedna od onih koja je u sve detaljno upućena je i Turska koja koči put Finske i Švedske u NATO.

– Imao sam niz razgovora- s premijerkom Švedske, predsjednikom Finske i glavnim tajnikom NATO-a. Razgovarao sam prije i s britanskim premijerom, a tema je bila očita: rat između Rusije i Ukrajine te bilateralni odnosi i ostalo, rekao je Tayyip Erdogan, predsjednik Turske.

Niz razgovora doveo je do toga da je turski predsjednik u najnovijem priopćenju poručio kako podupire politiku otvorenih vrata NATO-a. I dalje pak inzistiraju na tome da Finska i Švedska prestanu pružati utočište osobama povezanim s Kurdistanskom radničkom strankom, koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Komentari