Zelenski: Intenzivne borbe bjesne u obližnjim južnim regijama Herson i Donbas

Foto: Facebook

– Intenzivne borbe bjesne u obližnjim južnim regijama Herson i Donbas, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Veći dio regije Herson koja graniči s Crnim morem i istoimenu prijestolnicu pokrajine zauzele su ruske snage na početku invazije prije šest mjeseci. Budući da je rat u istočnoj regiji Donbasa uglavnom u zastoju, analitičari su tjednima govorili da će se borba vjerojatno pomaknuti prema jugu kako bi se prekinula pat pozicija prije zime.

‘Duga i komplicirana’ borba

U utorak je u novim ruskim napadima na središte sjeveroistočnog grada Harkiva ubijeno najmanje pet osoba, a sedam je ranjeno. Ali velik dio pozornosti ostao je na protuofenzivi na jugu.



U Bereznehuvateu, gradu u blizini bojišnice oko 70 kilometara sjeverno od grada Hersona, novinari AFP-a mogli su čuti topničku vatru i vidjeti vojnike kako se odmaraju uz cestu.

– Dosta smo ih pogurali, rekao je Viktor, pripadnik pješaštva u svojim 60-ima koji je odbio dati prezime. Ali njegov zapovjednik Oleksandr, veteran sovjetskog rata u Afganistanu, predvidio je da će borba za ponovno preuzimanje Hersona biti “duga i komplicirana”.

Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je u utorak da je Ukrajina doživjela “poraz” u južnom protunapadu, pretrpjevši “velike gubitke” od više od 1200 vojnika i oko 150 vojnih vozila. Ukrajinsko predsjedništvo tvrdi da su njegove snage uništile “gotovo sve velike mostove” preko Dnjepra i da su “ostali samo pješački prijelazi” u regiji Herson.

Tijekom noći, grad Mikolajiv koji drže Ukrajinci, 80 kilometara sjeverozapadno od Hersona, bio je izložen “žestokom bombardiranju”, pri čemu su ruski protuzračni projektili ubili dva civila i ranili 24, priopćilo je južno zapovjedništvo vojske.

‘Ne bojimo se’

Do novih sukoba došlo je dok su se studenti diljem Ukrajine pripremali za početak nove akademske godine nakon što su škole zatvorene zbog ruske invazije, koja je sada u sedmom mjesecu. Samo onim školama s bunkerima protiv zračne opasnosti bit će dopušteno ponovno otvaranje, dok će se ostale vratiti na online učenje.

– Samo želimo živjeti svoj život u potpunosti, rekla je 16-godišnja učenica Polina za AFP u Kijevu. Ne bojimo se, već smo dovoljno proživjeli. Naša generacija odlučila je živjeti u sadašnjem trenutku.

Komentari