Zelena akcija: Novi Bandićev komunalni cjenik je nepravedni harač, koji će poskupiti račune šest puta

Zeljko Puhovski / CROPIX

Udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija u petak je od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zatražila da povuče novi cjenik za naplatu odvoza komunalnog otpada, ističući da se njime pljačkaju građani jer im mjesečni računi drastično rastu do čak šest puta.

Udruga je u priopćenju zatražila i izmjenu gradske Odluke o naplati i odvozu otpada, kako bi se uspostavila pravedna naplata prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada te unaprijedio “kaotičan” način prikupljanja otpada.

Objašnjava kako je komunalno poduzeće Čistoća objavilo novi cjenik kojim mjesečni računi Zagrepčanima drastično rastu do čak šest puta. Time se, tvrde, u djelo provodi štetna ideja Bandića i odluka većine u Gradskoj skupštini koja je donijela nepravedan model naplate u funkciji pljačke Zagrepčana.

“U novom modelu naplate, koji bi trebao krenuti od veljače, svi građani i građanke moraju plaćati obavezan fiksni dio od 68,57 kuna, bez obzira koliko otpada proizveli. Na to se nadovezuje varijabilni dio, čime bi ukupni trošak računa bio nekoliko puta veći nego dosad”, poručuju iz Zelene akcije.



Primjerice, navode, građanima u stanu od 49 kvadrata (spremnik od 80 litara i 8 odvoza) računi će porasti za 100 kuna, onima u kući od 100 kvadrata (spremnik od 120 litara i 8 odvoza) za 115 kuna, a građanima u stanu od 36,4 kvadrata (12 odvoza i spremnik od 80 litara) računi će porasti za 150 kuna, odnosno čak šest puta više nego što su dosad plaćali.

Novi cjenik smatraju nepravednim haračem koji ne uvažava interes Zagrepčana koji po njemu imaju minimalan utjecaj na svoje račune jer je fiksni dio računa vrlo visok, a varijabilni dio koji ovisi o veličini spremnika i broju odvoza čini znatno manji dio, s tim da u većini slučajeva ni veličina spremnika niti broj odvoza ne odgovaraju potrebama građana.

“Bandić ističe usklađivanje s nacionalnim zakonodavstvom, unaprjeđenje sustava, kupovinu opreme te brojna nužna zapošljavanja u Čistoći kao alibi za povećanje računa. Sve nabrojano samo su izgovori i obmanjivanje javnosti na što Zelena akcija već dugo upozorava”, ističu u udruzi.

Komentari