Zekanović: Vučković je zabila zadnji čavao u lijes proizvodnje šećera

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zastupnik Hrvoje Zekanović (HS) prozvao je u četvrtak ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da je “zabila zadnji čavao u lijes proizvodnje šećera” te se nemušto opravdava nakon što su od tri šećerane zatvorene dvije.

Zekanović je to učinio u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, za koji oporba kaže da neće imati nikakve pozitivne učinke.

“Ministrica Marija Vučković se nemušto opravdava nakon sloma industrije šećera”, rekao je i podsjetio da su zatvorene šećerane u Virovitici i Osijeku.

Stoga je kilogram šećera iz te šećerane predao državnom tajniku u Ministarstvu poljoprivrede Tugomiru Majdaku da ga preda ministrici, a građanima poručio da na policama trgovina više neće imati priliku vidjeti ni šećer iz Virovitice, kao ni onaj iz Osijeka.



Vučković možemo nazvati najgorom ministricom do sada, obećavala je nešto za što je znala da se ne može ispuniti, istaknuo je Nikola Grmoja (Most).

Raspravu o zakonu, kojim se proširuje obuhvat nepoštenih praksi sa33 na 43, dopuštaju nenajavljene kontrole, štite prijavitelji nepoštenih praksi, oporba je iskoristila za kritiku Ministarstva poljoprivrede.

Oporba tvrdi da postojeći zakon, u primjeni od 2017., nije promijenio nijednu nepoštenu trgovačku praksu te prozivaju Ministarstvo da nije ispunilo obvezu i procijenilo njegov učinak.

Ministarstvo izbjegava priznati stanje na terenu

Donosimo loše, neprovedive zakone, u Ministarstvu sjedi dvije trećine ljudi koji misle da je krava ljubičasta, navodi Željko Lenart (HSS).

Ključni problem politika koje izlaze iz tog Ministarstva je izbjegavanje priznavanja stvarnog stanja na terenu, kaže Ružica Vukovac (Domovinski pokret).

Upozorava de da se roba i dalje vraća dobavljačima, na terenu se isticanje mjesta proizvoda na polici i dalje naplaćuje, ali sada kao roba sa slabim obrtajem i kroz naplatu marketinške aktivnosti.

Predloženim zakonom dodatno će se povećati uvoz, tvrdi Martina Grmat Kizivat (SDP) i poziva da se zakon povuče iz procedure i pripremi novi, te jasnije definira krajnju prodajnu cijenu, kao i cijenu robe na tržnicama.

Utakmica kluba iz Poznanovca i Barcelone

I Sandra Benčić (ZLB) ističe da u odnosu na strane lance nisu ojačani niti su udruženi domaći proizvođači. Govori se o tržišnoj utakmici kao da se radi o ravnopravnim stranama, a doslovno imamo utakmicu kluba iz Poznanovca i Barcelone, slikovito je objasnila.

Jasno je da kao država nismo napravili dovoljno, kaže Benčić i predlaže da se kazne za one koji krše prakse odrede u postotku, a ne u apsolutnom iznosu.

“Ako nekoga lupite s kaznom u iznosu od pet posto prihoda razmislit će isplati li mu se kršiti zakon”, kazala je Benčić.

Zastupnici HDZ-a vjeruju pak da će se novim rješenjima u zakonu uspjeti poboljšati stanje na tržištu, a nezavisna Marijana Petir smatra da ima pomaka u suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi koje su “rak-rana naše poljoprivrede”.

Problem je prepoznat, pomaka ima, kaže zastupnica i ističe kako trgovce i otkupljivače zakonom treba obvezati na poštivanje slabijih u lancu opskrbe, a to su proizvođači.

Zaštititi poljoprivrednike u slučaju prijave nepoštenih praksi

“Poljoprivrednici se boje da će im trgovci raskinuti ugovor u slučaju prijave nepoštenih praksi i tu ih trebamo snažnije zaštititi”, kaže Petir i naglašava kako ne može prodajna cijena biti niža od proizvodne.

To se često događa, proizvodna cijena litre mlijeka u Europi je 50 eurocenti, a na našem tržištu možete ga naći za 30 eurocenti, upozorila je.

Ivan Kirin (HDZ) navodi kako strani izvoznici dobivaju potporu za izvoz, proizvodi su im jeftiniji i hrvatski im proizvođači ne mogu konkurirati. Oni propadaju, a mi postajemo ovisni o često sumnjivim proizvodima niže cijene i kvalitete, kazao je.

Komentari