Zekanović: S ogradom se čekalo jer se Plenković želi svidjeti Bruxellesu; Bulj: Miro Kovač nije dozvolio raspravu o Marakeškom sporazumu

Goran Mehkek / CROPIX

Republika Hrvatska jutros je postavila ogradu u blizini Graničnog prijelaza Izačić na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. Ograda je postavljena na teritoriju Hrvatske u mjestu Ličko Petrovo Selo. Za portal Otvoreno taj potez su komentirali saborski zastupnici Hrvoje Zekanović (Hrast) i Miro Bulj (Most).

Suverenisti se, kaže Zekanović, zalažu se da se teritorijalni integritet Republike Hrvatske štiti svim mogućim sredstvima.

Koji je vaš stav o postavljanju ograde na hrvatsku granicu? 

Više puta smo istaknuli da hrvatska policija, bez obzira što radi sjajan posao, nije adekvatno obučena za čuvanje granice kod migrantske krize ovakvih razmjera. Hrvatska vojska bi trebala pomoći policiji u čuvanju granica.



Ako su prepreke, ograde nešto čime će se granica štititi adekvatnije, i za to smo. Treba istaknuti da su i Slovenija i Mađarska svoje granice ogradile od Hrvatske na sličan način.

Ipak, treba istaknuti da je problem kompleksan. U Bosni i Hercegovini, posebno u prostoru Hercegovine ipak živi naš hrvatski narod. Taj prostor bi ipak trebao imati drugačiji tretman.

Kako komentirate da se Vlada tek sada odlučila na takav potez, i to na relativno kratkom dijelu granice? 

Ja pretpostavljam da je razlog tome unutarstranačka kampanja u HDZ-u i pripreme za parlamentarne izbore. Tu se radi o pokušaju približavanja HDZ-a onom suverenističkom, desnom glasačkom tijelu.

Zekanović: Andrej Plenković se vodi samo jednim ciljem: da se svidi Bruxellesu

Ne mislim da postoji stvarna, iskrena namjera da se čuva teritorijalni integritet Hrvatske. Mnogo puta smo upućivali na taj problem, a Vlada nije nikada reagirala.

Koja je prepreka tome da se granica ogradi? Čak i neki hrvatski političari kažu da i u Europskoj uniji, posebno u Njemačkoj, shvaćaju problem migrantske krize. 

Da, ali moramo imati na umu da sve što radi Andrej Plenković, svaka njegova odluka i postupak je rukovođeno isključivo jednim ciljem. A to je da se svidi Bruxellesu, da se svidi Angeli Merkel, i ostalim europskim kolegama.

Ako postoji i najmanja mogućnost da se on nekim svojim postupkom zamjeri briselskoj politici, e onda on to neće napraviti. Ovdje je očito procjena da briselska elita ne bi pogledala blagonaklono na postavljanje ograde tako da on to zbog toga i ne radi.

Bulj: To su poslušnici i egzekutori, vojska mora na granicu

Za portal Otvoreno tu odluku Vlade komentirao je i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj. On smatra da se radi o poslušništvu Bruxellesu, te da je vojska već trebala ići na granice.

Mislite li da je Vlada kasnila s ovom odlukom?

Hrvatska vojska je već davno trebala biti na granici, i prepustiti policiji obavljanje policijskih poslova.

Takva mogućnost postoji i u zakonu koji je donijet 2017. godine. Međutim, to se nije koristilo, nego su naši srljali kao guske u maglu u prihvaćanje Marakeškog sporazuma, bez rasprave u Saboru.

Miro Kovač je nije dozvolio raspravu o Marakeškom sporazumu

Tada na nadležnom saborskom odboru, kojim je predsjedao Miro Kovač, nije čak ni prihvaćen prijedlog Bože Petrova da se o tome raspravi u Hrvatskom saboru. Hrvatski sabor o prihvaćanju Marakeškog nije ni raspravljao! Bundestag, na primjer, je.

Zašto se tek sada postavljaju ograde na granicu? 

Valjda u predizborne svrhe, zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Očito žele i u predizborne svrhe pokazati da su nisi baš toliki konvertiti i dodvornici Bruxellesu i briselskim čelnicima.

Neki su dodvornici briselskim čelnicima a neki, kažete, dodvornici stranačkom vodstvu HDZ-a?

Da, oni su bili dodvornici i egzekutori. Sada su politički supranici unutar HDZ-a. Ne želim se mješati u tu kampanju, ali je to dodvorništvo činjenica. Tada je egzekutor tog prijedloga bio Miro Kovač.

Koje je riješenje problema s migrantskom krizom? 

Naši policajci rade dobro svoj posao, ali šest tisuća policajaca na granici od više od tisuću kilometara govori da je nabolje rješenje da se hrvatska vojska povuče iz misija gdje štite tuđe interese. U Afganistanu su naši vojnici praktički služe kao glineni golubovi.  Umjesto toga bi trebali štiti sigurnost naših građana i njihove imovine.

Očito se zbog dodvoravanja stranim državnicima, radi osiguravanja birselskih karijera kasnilo. Građani se osjećaju nesigurno. Ja sam bio nedavno u Vrgorcu, gdje su u dva sata poslje ponoći jednom čovjeku ukrali auto. Pronađen je deset kilometara dalje, prevrnut na krov. Ljudi se osjećaju nesigurno, a mi imamo alat vojske i tu se nema što čekati.

 

Komentari