Zekanović: Nijedan narod u II. svjetskom ratu nije doživio sudbinu kao Hrvati

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Iznoseći stajališta u ime svojih klubova, zastupnici Arsen Bauk (SDP) i Hrvoje Zekanović (HRAST) iznijeli su u petak drugačije poglede na Bleiburšku tragediju.

Bauk je u ime Klub-a SDP-a kazao je kako su se nakon Drugog svjetskog rata svugdje u Europi događali zastrašujući zločini i likvidacije poraženih snaga bez sankcija, a jedino je kod nas to postao genocid nad razoružanim hrvatskim narodom.

“U poslijeratnoj osvetničkoj orgiji posvuda su se događale likvidacije poraženih snaga koje nikada nisu sankcionirane, a jedino je kod nas to postao genocid nad razoružanim hrvatskim narodom”, rekao je Arsen Bauk.

Bauk: Izjednačavanjem dvaju zločina kolaboracija postaje prihvatljivija

“Što god je veći zločin pobjednika, to je onda navodno manji zločin kolaboranata, što god je veća žrtva poslijeratnih likvidacija, lakše je zločince pretvoriti u žrtve. Tada i ta dva zločina, kolaboracionistički i komunistički, lakše je izjednačiti i onda time njihova kolaboracija postaje prihvatljivija”, ustvrdio je.



Istaknuo je i kako bez obzira na sve pokušaje revizije i relativizacije ne smijemo negirati zločine koji su se dogodili nakon Drugog svjetskog rata.

“Kad kažemo Bleiburg, mislimo na sve koji su stradali na Bleiburškom polju, na Dravogradu, na Križnom putu koji se protezao od Austrije do Bugarske“, kazao je Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista).

Istaknuo je kako je Bleiburg postao metaforom svih komunističkih zločina, zločina pobjednika 1945. godine, nad Hrvatima.

“Stotine tisuća Hrvatica i Hrvata su pobijeni u najgoroj odmazdi u Drugom svjetskom ratu. Niti jedan narod u tom ratu nije doživio sudbinu kao Hrvati“, kazao je, navodeći da se nakon toga dogodio “pravi memoricid“, brisanje kolektivnog sjećanja na iznimno veliku žrtvu koju je hrvatski narod podnio.

“Danas više nitko i ne pokušava reći tko je kriv za te zločine, za odmazdu. Za stotine tisuća ljudi koji su završili u jamama diljem nekadašnje Jugoslavije, ne postoji krivac“, naglasio je Zekanović.

Kazao je kako i danas postoje “duhovni baštinici” zločinačke komunističke ideologije koji negiraju što se dogodilo u svibnju 1945., koji na svaki način pokušavaju osporiti tragediju hrvatskog naroda.

“Bez prave istine nema slobode, pa je iznimno važno da po ovom pitanju hrvatska država, vlast, glasno i jasno uvijek, a pogotovo u svibnju kaže pravu istinu, a to je da je hrvatski narod od pobjednika 1945. nažalost nastradao“, poručio je Zekanović.

Komentari