Zekanović: Ja ne podržavam Pupovca nego vladu Andreja Plenkovića s Pupovcem

Bruno Konjevic / CROPIX

Milorad Pupovac i Hrvoje Zekanović ponovno su koalicijski partneri nakon četiri godine stanke.

Njih su dvojica surađivali u okviru parlamentarne većine do proljeća 2018., kada je Zekanović, ogorčen ideološkim profilom vlade Andreja Plenkovića, prešao u oporbu. Uslijedilo je razdoblje u kojem se Zekanović prometnuo u nemilosrdnog kritičara vlade te se s ponosom hvalio da je on prvi izgovorio “hrvatsko-srpska trgovačka koalicija”, piše Novi list.

Plenković je nerijetko upozoravao da se taj izraz nalazi u samom korijenu mržnje prema njegovoj vladi, koja je radikalizirala društvo i dovela čak do oružanog napada na Banske dvore. Zekanović se dugo uopće nije obazirao na te Plenkovićeve tvrdnje i svom se žestinom u saboru obračunavao s njim i Pupovcem.

Jednom je tako, zato što ga je Pupovac nazvao “neiživljenim pederom”, izjavio da mu je žao što Pupovac nije 1995. na traktoru napustio Hrvatsku. Međutim, Zekanović se ovog ljeta odlučio pridružiti koaliciji koju je krstio hrvatsko-srpskom i trgovačkom i time je odustao od kovanice koja je toliko smetala Plenkoviću. Pupovac je, naravno, zadovoljan zbog toga.“Dobro je da se ta priča, za koju nije bilo mjesta niti prije nekoliko godina, više ne vrti po Saboru. Ne mogu reći da razumijem što je sve kolega Zekanović shvatio, ali pretpostavljam da je shvatio da ono što je on ranije govorio nije ni glavno ni sporedno obilježje naše koalicije. Svakakvih je zaokreta bilo u hrvatskoj politici, ovaj Zekanovićev ipak nije najdramatičniji”, rekao je Pupovac u razgovoru za Novi list.

Zekanović se, pak, buni protiv svođenja kompletnog njegovog političkog angažmana na termin po kojem je postao poznat. Njegova je konstanta, naglašava, čvrsto zalaganje za konzervativne društvene vrijednosti, kojih se, kaže, neće odreći.

“Kao prvo, ja u životu s Pupovcem nisam prozborio ni dvije riječi. Nisam ni sada s njim razgovarao ni o kakvom koalicijskom sporazumu niti sam upoznat s onim što Pupovac trenutačno radi. Ja ne podržavam Pupovca nego vladu Andreja Plenkovića s Pupovcem”, rekao je Zekanović pa dodao:

“Drugo, 2022. nije 2018., tko to ne shvaća ne bi se trebao baviti politikom. Sve je danas drugačije. Problemi s kojima se hrvatska država suočavala prije četiri godine bili su bitno različiti od aktualnih. U politici je, kao i u ljubavi, puno toga dopušteno, naročito ako su se okolnosti temeljito promijenile. Sada je ključna politička podjela na razumne i ravnozemljaše, slučaj je to svugdje u svijetu.”

Povratnik u redove HDZ-ove koalicije negoduje zato što se ovih dana javno toliko propituje njegove motive. Žali se da za njega ne vrijede kriteriji kao za brojne druge hrvatske političare.

“Nitko od važnih ljudi iz HDZ-a nije me nagovarao da ih podržim. Nije njima krivo što sam upravo to odlučio, dapače, ali činjenica je da me nisu nagovarali. Mediji će se svejedno još tjednima truditi da me na svaki način difamiraju, prikažu me kao čovjeka koji je pogriješio. Nisam pogriješio, samo sam napravio ono što je logično i pametno, u uvjetima kakvi jesu priključio sam se vladajućoj većini i pritom nisam nevjerodostojan”, kazao je Zekanović pa zaključio:

“Bilo to ravnozemljašima i takozvanim progresivcima pravo ili krivo, odabrao sam stabilnost i razum, a ne bezidejnost i populizam. Volio bih da se ovakvim intenzitetom kao o meni svakodnevno govori i, primjerice, da je Miro Bulj nekad bio član HDZ-a, da je Božo Petrov bio u zagrljaju Andreja Plenkovića dok ga premijer nije potjerao, da su Domovinski pokret i Most u koaliciji sa SDSS-om u Šibensko-kninskoj županiji… Prisutna su dvostruka mjerila, opozicija i mediji isključivo se bave mojom zdravorazumskom odlukom da pojačam parlamentarnu većinu.”

Komentari