Zdravku Mamiću će se suditi u odsutnosti, Vrhovni sud mu je odbio žalbu

Denis Ruvic / CROPIX

Vrhovni sud odbio je žalbu Zdravka Mamića i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Osijeku kojim je pravomoćno određeno da mu se sudi u odsutnosti. Rješenje je time postalo pravomoćno.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta tereti ga, zajedno s drugim optuženicima, da je počinio kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Prema podacima u spisu, za Mamićem je raspisana međunarodna tjeralica i izdan europski uhidbeni nalog. On nije uhićen ni izručen Republici Hrvatskoj. Pored hrvatskog državljanstva ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Trenutno se nalazi u Bosni i Hercegovini, koja je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da optuženik nije dostižan državnim tijelima Republike Hrvatske. Pravilno je utvrdio i obrazložio i da postoje osobito važni razlozi za suđenje optuženiku u odsutnosti. Oni se očituju u činjenici da je optuženik optužen za kaznena djela počinjena od strane zločinačke organizacije koju je prema navodima optužnice oformio i s njom rukovodio u razdoblju preko deset godina.



Mamića se tereti za izvlačenje još 16,7 milijuna kuna iz Dinama. Taj novac, tvrdi se u optužnici, Mamić je izvlačio između rujna 2002. i ožujka 2007. godine.

“Prema optužnici oštećen je jedan od najeksponiranijih sportskih klubova u Republici Hrvatskoj, a optuženik je pri tome stekao izrazito veliku protupravnu imovinsku koristi na štetu tog kluba. Neupitna je i zainteresiranost javnosti za ishod tog kaznenog postupka”, navodi u svom današnjem priopćenju Vrhovni sud.

Ovu optužnicu protiv Mamića podiglo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Osječki Županijski sud pred kraj prošle godine ju je i potvrdio.

Iako će se Mamiću suditi u odsutnosti, to ne umanjuje njegova prava na obranu.

“Zakon o kaznenom postupku jamči pravo na obnovu kaznenog postupka svakoj osobi koja je osuđena u odsutnosti, uz ispunjenje zakonskih pretpostavki i kad nastupi mogućnost da joj se ponovno sudi u njezinoj prisutnosti”, zaključuje Vrhovni sud.

Komentari