ZDRAVKO MARIĆ DEMANTIRAO DEBELJKA: Situacija je složena, u tijeku su razgovori

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u subotu je demantirao izjavu predsjednika Uprave Brodosplita Tomislava Debeljaka da se pronašlo rješenje za Brodosplit, pri čemu je Marić poručio da su razgovori u tijeku, a da je situacija vrlo složena.

“Nažalost moram reći da nije nikakav dogovor postignut, to moram demantirati. Razgovori su u tijeku”, rekao je Marić ispred Ministarstva financija gdje je dao izjavu za medije u povodu najnovije ocjene hrvatskog kreditnog rejtinga agencije Fitch.

Istaknuo je da je cijela situacija vrlo složena, a da se u proteklih nekoliko dana i tjedana dodatno usložila, što se odnosi na otvaranja predstečajnih nagodbi, koje impliciraju i dodatnu proceduralnu, “ali prije svega vremensku komponentu u smislu odobravanja i režima državnih potpora”.

S druge strane, rekao je Marić, u Ministarstvu financija se proteklih dana analizira i zahtjev za protestirano jamstvo, dakle njegova tehnička, pravna i financijska opravdanost. “To je jedan novi moment koji uzimamo u obzir. Na tom tragu su i naši razgovori i suradnja s HBOR-om, koji je tu uvijek na dispoziciji. Meni je žao kad se iz određenih razgovora, postavljenih pitanja, dobivenih odgovora vuku ovakve vrste zaključaka”, izjavio je Marić.



Kazao je i da ne želi govoriti o tome je li situacija bliža ili dalja od dogovora, jer je jako još puno toga otvoreno da bi se mogao prejudicirati ishod, no i apostrofirao da se od prvog dana problemu nisu okrenula leđa. “U konačnici, mi još uvijek nemamo jasnu sliku svih elemenata koji bi nam trebali pomoći da vidimo je li taj poslovni model kao takav održiv”, izjavio je Marić.

Dodao je da HBOR vrlo odgovorno pristupa svom poslu te mu je stoga i žao da je izložen “takvim vrstama pritiska”, a samo zato jer pokazuje dobru volju.

Predsjednik Uprave DIV Grupe i Brodosplita Tomislav Debeljak izjavio je jutros za N1 televiziju da se pronašlo rješenje i da će problem Brodosplita biti riješen za tri mjeseca. “Prije dva dana smo imali u HBOR-u sastanak, slavodobitno smo riješili problem, da kažemo svima skupa da će problem biti riješen za tri mjeseca”, izjavio je Debeljak.

Brodosplit je krajem ožujka izvijestio da mu je trenutno blokirano 60 milijuna eura, zbog financiranja gradnje dva broda sredstvima VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu. “Ta banka, zbog činjenice da joj je vlasnik VTB Rusija, podliježe značajnim ograničenjima i restrikcijama, koje su zbog rata u Ukrajini nedavno uvedene. Situacija u kojoj smo se našli je izuzetno dramatična, jer je VTB zaustavio sve daljnje isplate po svim kreditima zbog situacije u Ukrajini, što nas je zablokiralo”, pojasnio je tada Debeljak.

Stoga, iz splitskog škvera su apelirali na Vladu da podrži DIV-ov prijedlog, odnosno da se krediti refinanciraju sredstvima Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) komercijalnim uvjetima, s tim da bi jedan od tih kredita trebao u potpunosti biti vraćen do kraja godine, a drugi na duže razdoblje, što bi naposljetku omogućilo normalno funkcioniranje Brodosplita.

Debeljak je ranije ovog tjedna splitskom Trgovačkom sudu podnio novi zahtjev za predstečaj splitskog škvera i to nakon što mu je prvi zahtjev odbijen zbog proceduralne pogreške.

Kako se tada moglo neslužbeno čuti, HBOR je izrazio spremnost kreditirati Brodosplit, no i da se još uvijek čeka odluka Vlade. HBOR nije odgovorio na upit za komentarom tih tvrdnji.

 

Komentari