Zdrav mladić dobio ponudu da se cijepi preko reda zbog slučajne greške

Ilustracija Foto: Profimedia

Samo dan nakon objave tvita, pacijent je bio znatiželjan zašto bi u tako ranoj fazi dobio svoju dozu cjepiva te je nazvao liječnika da potvrdi

U Velikoj Britaniji je više od 15 milijuna ljudi primilo prvu dozu cjepiva protiv Covida-19, piše IFLScience.

Ponuda koja se ne odbija

Počevši od starijih osoba i zdravstvenih radnika na prvoj crti obrane od koronavirusa britanska vlada kreće s procjepljivanjem po redosljedu pa je tako cjepivo ponuđeno ranjivijim skupinama. U te skupine spadaju i osobe s višim indeksom tjelesne mase zbog većeg rizika od razvoja težeg oblika bolesti.

Novinar Liam Thorp iz novina Liverpool Echo iznenadio se kad je vidio da mu je ponuđeno cjepivo, s obzirom na to da je zdrav i premlad da bi mu u ovoj fazi cijepljenja ono bilo dodijeljeno.



“Očito to neću odbiti. Nitko to ne bih smio, ali stvarno sam zbunjen zašto bi mi se ponudila ta prilika u sadašnjoj fazi kada se još uvijek nisu cijepile mnoge ranjive ili rizične skupine”, napisao je Thorpe na Twitteru.

Urnebesna zabuna

Samo dan nakon objave tvita, Thorp je bio znatiželjan zašto bi tako ranoj fazi dobio svoju dozu cjepiva te je nazvao liječnika da potvrdi. Otkrio je da je riječ o prilično smiješnoj zabuni. Prema njegovim zdravstvenim podacima, slučajno je bilo upisano da je visok tek 6,2 centimetra, umjesto stvarnih 187 centimetara, što je pokazalo upravo suludi indeks tjelesne mase od 28.000.

Do zabune je došlo zbog mjernih jedinica. Naime umjesto 6,2 centimetra, u podacima je trebalo biti upisano 6,2 stopa, koje kada se pretvore u centimetre, daju Thorpeovu stvarnu visinu.

“Mislim, nabacio sam nekoliko kilograma tijekom karantene, ali ne baš toliko. Kad sam obznanio majci da sam svrstan u kategoriju klinički pretilih, rekla mi je ‘pa možda ti je ovo trebalo da se trgneš'”, podijelio je Thorp na Twitteru.

Indeks tjelesne mase kao u tenka

Neki su mu sugerirali da je trebao prešutjeti da se radi o greški i okušati sreću. Postavlja se pitanje i zašto liječnici nisu ranije stupili u kontakt s Thorpeom, s obzirom na to da su ga dobrano skratili, a s obzirom na te dimenzije i kilažu, Thorpu su praktički propisali indeks tjelesne mase ravan tenku.

Na to je komentirao da liječnike očito nisu pretjerano zabrinjavali podaci te da su ga mirno pustili da živi svoj najbolji život od 6,2 centimetra i 111 kilograma.

Thorp je dodao da, iako nije dobio dozu cjepiva, smatra da nije bi bilo u redu da preskoči red, a bio je zadovoljan i time što sada ima zabavnu priču za ispričati, prenosi RTL

Komentari