Zbog sumnje u ratni zločin nad civilima u Baranji uhićen 65-godišnjak

ilustracija

Osječko-branjska policija uhitila je 61-godišnjaka zbog sumnje da je 1992. počinio ratni zločin protiv civila u Baranji. Osumnjičenom, nekadašnjem pripadniku srpskih paravojnih postrojbi, sudac istrage odredio mu je istražni zatvor.

Osumnjičenik je uhićen u subotu, 5. veljače, a kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da je sredinom ožujka 1992. na području mjesta Vardarac, tada kao 31-godišnji pripadnik paravojnih formacija, grubo fizički i psihički zlostavljao te nakon toga i usmrtio 47-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Nakon kriminalističkog istraživanja policija ga je predala pritvorskom nadzorniku te ga kazneno prijavila osječkom Županijskom državnom odvjetništvu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, navode u policiji.

Tužiteljstvo je za uhićenog predložilo istražni zatvor, a sudac istrage osječkog Županijskog suda utvrdio je “postojanje osnovane sumnje” da je 61-godišnjak u vrijeme Domovinskog rata, na okupiranom području Baranje, kao pripadnik specijalne jedinice milicije SAO Krajine, teško zlostavljao dvojicu civila, čime bi počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, izvijestili su sa suda.



– Protiv okrivljenika je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao postati nedostupan hrvatskim pravosudnim tijelima te da bi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke koji ga terete, a koje osobno poznaje, priopćio je glasnogovornik suda Miroslav Rožac.

Komentari