ZBOG POGORŠANE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE U HRVATSKOJ: Od danas na snazi strože epidemiološke mjere

U Hrvatskoj je jučer bilo 7.333 novozaraženih, uz udio pozitivnih od 44 posto. Preminulo je 37 osoba. Od danas su na snazi strože epidemiološke mjere, a uz ostalo je tu i obveza za poslodavce da organiziraju rad od kuće “kad god je to moguće”. Dodatno se ograničavaju okupljanja, a najavljena je i intenzivnija kontrola ugostiteljskih objekata. Maske su obvezne na vjerskim obredima, u kinu, na izložbama.

Prema novoj odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100), a ona s COVID potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba. U zatvorenim prostorima zabranjuju se javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz COVID potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

Nove mjere nastupaju i za privatna okupljanja pa je tako na njima moguće prisustvo 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju covid potvrde, a u tom će slučaju na privatnom okupljanju moći biti prisutno 50 osoba. Nisu uvedene promjene u radu ugostiteljskih objekata, ali će se intenzivnije kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metra i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom te prozračivanje i čišćenje prostorija.

Od danas je ograničen i broj gledatelja na sportskim natjecanjima pa će tako na zatvorenom moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.


Građani obavezno moraju koristiti maske na vjerskim obredima i umjetničkim programima, kino projekcijama i izložbama te na sjednicama predstavničkih tijela bez obzira na posjedovanje COVID potvrde.

Također, uvedena je obveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće.

Pozitivna svaka druga testirana osoba

U Splitsko-dalmatinskoj županiji pozitivna je svaka druga testirana osoba. U posljednjih šest dana prvu dozu primilo je samo 350 građana, a treću njih gotovo 4000. Premorenom medicinskom osoblju u pomoć stiže 10 patronažnih sestara iz doma zdravlja.

– To su medicinske sestre koje nisu radile na bolničkim odjelima. Kako će se snaći, to ćemo tek vidjeti, ali kažem nitko nije presretan u ovoj situaciji, one sigurno najmanje ali drugačije ne ide, kazao je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Vodstvo zadarske bolnice kaže da je stanje zadovoljavajuće. Popunjeno je 80 posto kapaciteta, no spremni su – ističu – i za proširenje. Najveći im je problem to što je čak 45 zaposlenika u izolaciji. No zasad se snalaze.

– Nije problem toliko u respiratorima koliko ljudi pričaju, problem je u osoblju koje radi s respiratorima, to su visokoškolovani stručnjaci to su visoko školovane medicinske sestre i vi ne možete naći desetak medicinskih sestara koje rade u jedinicama intenzivnog liječenja, odnosno njima treba minimalno 6 mjeseci do godinu dana da bi one mogle suvereno vladati. Tako i liječnici, jako mali broj liječnika u RH može raditi s respiratorima, to je po meni najveći problem, kazao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

Komentari