Zbog navale na internetsko samopopisivanje u zadnji tren, došlo je do pada stranice

Ilustracija: Pixabay

Danas u ponoć istječe rok za mogućnost internetskog samopopisivanja, a zbog velike navale došlo je do ‘pada’ stranice.

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine samopopisivanjem, do nedjelje 26. rujna u 15 sati, uspješno je popisano više od 1.326.000 građana, priopćio je Državni zavod za statistiku.

No, danas se oko 20 sati “srušila” stranica na kojoj se možete samopopisati. Nakon nekih 45 minuta stranici se opet moglo pristupiti, ali otežano uz povremene poruke da je stranica nedostupna.

Nema informacija zašto je došlo do pada, no moguće je da se radi o velikoj navali građana u zadnjim satima prije kraja samopopisivanja, piše HRT.



Popisivanje u dvije faze

Državni zavod za statistiku provodi popis stanovništva u dvije faze. Prva faza počela je 13. rujna, samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani. Ovo je prvi digitalni popis koji se na području RH provodi na ovakav način, a građani sami mogu odabrati kako se žele popisati.

Do ponoći građani upitnik mogu ispuniti putem portala e-građani, za sebe i za svoje ukućane. Za pristup portalu dovoljna je vjerodajnica niske razine sigurnosti, a može je imati samo jedan član kućanstva.

Upitnik se sastoji od četiri dijela. Traže se podaci o identifikaciji, kućanstvu, stanu te osobama s kojima živite.

Pitanja su jednostavna i objašnjena. Na njih uglavnom odgovarate jednim klikom, za što, primjerice, četveročlanom kućanstvu treba 30-ak minuta.

Kada se upitnik popuni, mora se spremiti kontrolna šifra koja će se ispisati na ekranu. Ta se šifra u drugoj fazi popisa predaje popisivaču.

Od sutra na terenu popisivači

Od sutra, 27. rujna, do 17. listopada popisivači izlaze na teren i popisat će sve koji se nisu samostalno popisali.

Popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja. Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne COVID potvrde te će ih stoga građani moći lako prepoznati.

Na terenu diljem Hrvatske angažirano je gotovo 8000 popisivača.

Svaki popisivač zadužit će između 200 i 250 kućanstava i mora obići sve adrese koje je zadužio. Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti.

Popis stanovništva 2021. najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje koje obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove. Podaci koji se prikupljaju popisom nužni su za provedbu gospodarskih, socijalnih, demografskih politika te znanstvenih istraživanja. Cilj popisa je utvrditi podatke o broju te prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim i drugim obilježjima.

Prvi podaci popisa stanovništva očekuju se potkraj godine.

Komentari