Zbog koronavirusa nerijetko i bez prethodne najave otkazuju se letovi; Evo kako isplanirati povratak u Hrvatsku

Tonci Plazibat / CROPIX

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poziva hrvatske državljane koji se nalaze u inozemstvu, a planiraju povratak u Hrvatsku da to naprave čim prije zbog trenutne epidemije koronavirusa.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obavještava sve hrvatske državljane koji se trenutno nalaze u inozemstvu, a namjeravaju se vratiti u Republiku Hrvatsku, da što prije počnu planirati svoj povratak zbog mogućeg poremećaja u funkcioniranju komercijalnog zračnog prometa, što bi u konačnici moglo otežati ili u potpunosti onemogućiti povratak.

Ako se hrvatski državljani nađu u situaciji prekinutog redovnog prometa, mogu se javiti nadležnim veleposlanstvima i konzularnim uredima Republike Hrvatske u zemlji u kojoj se nalaze.

U svjetlu novonastale situacije vezane za koronavirus (COVID-19) avioprijevoznici nerijetko i bez prethodne najave otkazuju sve veći broj međunarodnih letova. Hrvatskim državljanima koji se nalaze u državama gdje su komercijalni letovi i druge vrste prijevoza još uvijek dostupni, preporučujemo da se vrate u Republiku Hrvatsku ako ne planiraju boravak nepredviđenog trajanja u zemlji u kojoj se trenutno nalaze.Hrvatski državljani koji se nalaze u trećim državama (izvan Europske unije) mogu se javiti nadležnom uredu Republike Hrvatske u državi u kojoj se nalaze, a ako u državi u kojoj se nalaze Republika Hrvatska nema svoje veleposlanstvo ili konzularni ured, mogu se obratiti Delegaciji Europske unije u toj državi za pomoć i informacije o povratku u Republiku Hrvatsku.

Mreža diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske neumorno radi na repatrijaciji (povratku) hrvatskih državljana, često u suradnji s drugim državama članicama Europske unije. Ovim putem podsjećamo sve hrvatske državljane koji su podnijeli zahtjev za repatrijacijom da se pridržavaju uputa i preporuka dobivenih od nadležnih diplomatsko-konzularnih predstavništava. Veleposlanstva i konzularni uredi Republike Hrvatske u inozemstvu ostaju otvoreni i na pomoći svim hrvatskim državljanima 0-24 sata.”

Komentari