ZBOG KINE RASTE GLOBALNA ZABRINUTOST: Kina će nastaviti modernizirati nuklearni arsenal

Kina je u utorak izjavila da će nastaviti “modernizirati” svoj nuklearni arsenal i pozvala je Sjedinjene Države i Rusiju da smanje svoje zalihe dan nakon što su se globalne sile obvezale da će spriječiti širenje takvog oružja.

U rijetkoj zajedničkoj izjavi u kojoj su ostavljene po strani rastuće napetosti između Zapada i Istoka, SAD, Kina, Rusija, Britanija i Francuska ponovno su potvrdile svoj cilj stvaranja svijeta slobodnog od atomskog oružja i izbjegavanja nuklearnog sukoba. Ovih pet nuklearnih sila također se obvezalo na buduće potpuno razoružavanje što se tiče atomskog oružja, koje se koristilo samo kada je SAD bombardirao Japan na kraju Drugog svjetskog rata.

Zbog Kine raste globalna zabrinutost

No, neće biti lako uskladiti tu retoriku sa stvarnošću, posebice u vrijeme pojačanih napetosti između tih istih globalnih sila. Globalna zabrinutost raste zbog kineske vojne modernizacije, posebice nakon što su njezine oružane snage prošle godine objavile da su razvile hipersonični projektil koji može letjeti pet puta brže od zvuka. Sjedinjene Države su također rekle da Kina proširuje svoj nuklearni arsenal te da će do 2027. imati 700 bojevih glava, a postoji mogućnost da do 2030. taj broj naraste na tisuću.



Kina je u utorak obranila svoju politiku nuklearnog naoružanja te je rekla da Rusija i SAD, kao daleko najveće nuklearne sile, moraju napraviti prvi korak u razoružanju. SAD i Rusija još uvijek posjeduju 90 posto nuklearnih bojevih glava, rekao je novinarima Fu Cong, glavni ravnatelj odjela za kontrolu naoružanja u kineskom ministarstvu vanjskih poslova.

– Oni moraju smanjiti svoj nuklearni arsenal na nepovratan i pravno obvezujući način. (…) Tvrdnje koji iznosi SAD da Kina povećava svoje nuklearne sposobnosti nisu istinite. Kina oduvijek usvaja politiku koja promovira da prva ne upotrebljava oružje i mi održavamo naše nuklearne sposobnosti na minimalnoj razini koja je potrebna za nacionalnu sigurnost.Kina će i dalje nastaviti modernizirati svoj nuklearni arsenal zbog pitanja pouzdanosti i sigurnosti, dodao je Fu.

Veze između Pekinga i Washingtona bile su zategnute zbog raznih neslaganja, koja uključuju i namjere Kine da pripoji Tajvan. Također, Fu je odbacio nagađanja o mogućnosti raspoređivanja nuklearnog oružja kod Tajvanskog tjesnaca.

Komentari