Zbog amandmana na Zakon o obnovi, danas zasjeda Vlada

Twitter

Da bi Vlada mogla prihvatiti amandmane na Zakon o obnovi GZ i okolice mora održati sjednicu.

Stoga danas nakon užeg kabineta slijedi rasprava, odnosno sjednica Vlade sa samo jednom točkom.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat poručio je kako će Vlada na sjednici prihvatiti 30-ak od ukupno 183 podnesena amandmana na Zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa.

O Zakonu bi se u Saboru trebalo glasati u petak, a 30 dana nakon izglasavanja mora se oformiti Fond kao i donijeti prvi set programa mjera.



Podsjetimo, konačnim prijedlogom zakona o obnovi od potresa, definira se model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada u udjelu od 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

Ugrađeni su socijalni kriteriji, odnosno dohodovni i imovinski cenzus, pa će građanima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine država i županija, grad ili općina u potpunosti financirati konstrukcijsku obnovu nekretnina.

Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna.

U potpunosti će se financirati konstrukcijska obnova invalidima Domovinskog rata te korisnicima socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje, a razmotrit će se da se to pravo omogući i svim osobama s invaliditetom, najavio je u saborskoj raspravi o zakonu premijer Andrej Plenković

Komentari