Zbog ‘afere municija’ predsjednica smijenila zapovijednika ratnog zrakoplovstva

Danijel Bartolić / Cropix

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović je zbog afere sa švercom oružja u zrakoplovnoj bazi Zemunik smijenila i umirovila dosadašnjeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnog generala Matu Mikića, te na njegovo mjesto imenovala brigadnog generala Michaela Križanca.

Ministarstvo obrane u utorak je priopćilo kako je, vezano za aferu i nepravilnosti u 93. krilu u Zemuniku, završilo s radom Povjerenstvo koje je formirao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Izvješće je Krstičeviću i Predsjednici podnio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, koji je predložio smjene odgovornih osoba u liniji zapovijedanja HRZ-a, počevši od razine voda Vojne policije i letačkog voda, naviše zbog ozbiljnih propusta u sustavu zapovijedanja i rukovođenja u HRZ-u te narušenog povjerenja u kvalitetu i sposobnost rukovodećeg kadra.

Na prijedlog Šundova i uz suglasnost Krstičevića, Predsjednica je donijela odluku o razrješenju s dužnosti i umirovljenju dosadašnjeg zapovjednika HRZ-a Mate Mikića te odluku o razrješenju dosadašnjeg zapovjednika 93. krila brigadira Marija Pleše.



Novi zapovjednik baze u Zemuniku brigadir Željko Ninić.

Novim zapovjednikom HRZ-a imenovan je dosadašnji načelnik Stožera brigadni general Michael Križanec, a novim zapovjednikom 93. krila, odnosno zrakoplovne baze u Zemuniku imenovan je brigadir Željko Ninić.

Komentari